"LELE! ŠTA JE BRE OVO, SPALI GA!" Jezivo STVORENJE snimljeno na Tari: Korisnici na društvenim mrežama ZAPREPAŠĆENI PRIZOROM - Sve češće se sreću u Srbiji! (FOTO)

Autor:

Vesti

07.02.2024

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljivo je da je vlasnik fotografije istakao kako zahvaljujući ovom stvorenju nije video nijednog komarca u svom domu.

"LELE! ŠTA JE BRE OVO, SPALI GA!" Jezivo STVORENJE snimljeno na Tari: Korisnici na društvenim mrežama ZAPREPAŠĆENI PRIZOROM - Sve češće se sreću u Srbiji! (FOTO)

Foto: youtube.com/Nenad Maric

Na popularnoj internet stranici Reddit, nedavno se pojavila fotografija ogromnog pauka ose koji je uslikan na vratima kuće na Tari. 

Ovaj neobični insekt sve je češći u Srbiji, iako nije tipičan za naše područje. Karakterističan je za centralnu i severnu Evropu, severnu Afriku, delove Azije i Azorska ostrva, te je zato njegovo pojavljivanje na Tari izazvalo veliko interesovanje i pitanje da li je reč o nekoj novoj vrsti.

 

 

Pauk osa - koristan stanovnik kuće

U komentarima ispod fotografije, korisnici su izrazili svoje iznenađenje i zabrinutost zbog veličine ovog pauka, ali i neznanje o njegovoj prisutnosti u Srbiji. "Šta je bre ovo, spali ga", glasio je jedan od komentara, dok je drugi izrazio iznenađenje rečima:

 "Lele, zar ti ogromni ima i kod nas? Ja sam mislio da su oni samo u Australiji ili Novom Zelandu". Međutim, autor slike je naglasio da ovaj pauk osa zapravo nije opasan, već naprotiv, koristan u kući. 

Zanimljivo je da je istakao kako zahvaljujući ovom insektu nije video nijednog komarca u svom domu.

Uticaj globalnih promena na prisustvo pauka ose u Srbiji

Prisustvo ovog velikog pauka ose na Tari budi pitanje da li su globalne klimatske promene i promene u ekosistemu doprinele njegovom proširenju na nova područja, poput Srbije. Iako je neobično da se ovakva vrsta insekata pojavljuje na područjima gde do sada nije bila zastupljena, ovo može biti prilika za istraživače da prouče uticaj globalnih promena na faunu Srbije.

Neophodna edukacija o korisnosti ovih insekata

Kako bi se smanjila nepotrebna panika i strah od ovakvih insekata, važno je sprovesti edukaciju o njihovoj korisnosti u ekosistemu. Pauk osa, iako izgleda zastrašujuće, zapravo može biti od koristi u domaćinstvima jer se hrani insektima poput komaraca. Ova činjenica može umanjiti strah ljudi od ovakvih insekata i doprineti očuvanju njihovih populacija.

Kako god bilo, pojava ovog velikog pauka ose na Tari izazvala je veliko interesovanje javnosti, ali i postavila pitanje o uticaju globalnih promena na faunu Srbije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Savo

07.02.2024 12:23

Proteklih godina imali smo najezdu raznih bubica sa istoka. Sada se pojavio njihov tamanitelj. Šta će raditi kad pojede sve insekte i navali na pčele?