SLUČAJNOST ILI KLIMATSKE PROMENE - Zašto imamo PROLEĆE u februaru? Oglasila se dva vrhunska stručnjaka - EVO ŠTA KAŽU!

Autor:

Vesti

07.02.2024

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi se pitaju šta je posredi, izuzetak ekstremnih vremenskih prilika ili posledica klimatskih promena.

SLUČAJNOST ILI KLIMATSKE PROMENE - Zašto imamo PROLEĆE u februaru? Oglasila se dva vrhunska stručnjaka - EVO ŠTA KAŽU!

Foto: Shutterstock, Tanjug/Dragan Kujundžić, printscreen/RTS

Tokom ove nedelje, meteorolozi najavljuju natprosečno toplo vreme u Srbiji, sa temperaturama koje se penju i do 22 stepena, uprkos tome što je reč o mesecu februaru.

Ovo iznenađujuće toplo vreme rezultat je uticaja afričkog anticiklona poznatog kao "Zevs" ili "Azurski anticiklon", koji donosi topli vazduh iz Afrike i podiže temperature širom zemlje.

Profesor dr Vladimir Đurđević ističe da će u narednih sedam dana temperature biti čak 10 stepeni iznad proseka za ovo doba godine, uz priliv toplog vazduha iz Afrike.



Klimatolog Đurđević naglašava da su visoke temperature i nedostatak snega već pravili probleme u planinskim centrima, te da je globalno zagrevanje uticalo na smanjenje količine snega tokom zime. Prema njegovim rečima, primena Pariskog klimatskog sporazuma je od suštinskog značaja za smanjenje uticaja klimatskih promena, posebno kada se uzme u obzir da je prošla godina bila najtoplija globalno, kao i u Srbiji. On ističe da je potrebno da sve zemlje implementiraju ovaj sporazum kako bi se smanjile šanse da 2024. godina bude najtoplija do sada.
 

Razlika između vremenskih prilika i klimatskih promena
 

S druge strane, meteorolog Nedeljko Todorović smatra da ovakvi vremenski ekstremi ne moraju nužno biti posledica klimatskih promena. On ističe da su merni podaci pokazali blagi porast temperature u poslednjih 100 godina, ali naglašava da to ne znači nužno klimatsku promenu, već da su ekstremne vremenske pojave deo prirodnog ciklusa. Todorović navodi primer vrućine iz 1899. godine kada je u Beogradu izmereno 24,5 stepeni, ističući da su ekstremne temperature zabeležene i ranije u istoriji.

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Nedeljko Todorović

 

Promenljive vremenske prilike

Iako se očekuje promena vremena od naredne nedelje, sa najavom hladnijeg vremena, Todorović izražava uverenje da su male šanse da do kraja sezone dođe do prave zime. On ističe da se vremenske prilike brzo smenjuju, ali naglašava da to nije slučaj kada je reč o klimi, ukazujući na razliku između kratkoročnih vremenskih promena i dugoročnih klimatskih trendova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading