VELIKO BRAVO ZA OVU DIREKTORKU! Učenicima u Aleksincu je kupila bubanj da naprave rok bend: To je protivteža turbo folku i šundu kojim smo zatrpani

Autor: D.B.

Vesti

25.01.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je rekla da možda zvuči poražavajuće, ali ima dece koja nisu nikada bila ni na jednom rok koncertu.

VELIKO BRAVO ZA OVU DIREKTORKU! Učenicima u Aleksincu je kupila bubanj da naprave rok bend: To je protivteža turbo folku i šundu kojim smo zatrpani

Foto: Printscreen/https://twitter.com/atamanzagliblje

Direktorka OŠ "Vožd Karađorđe" iz Aleksinca, Maja Radoman Cvetićanin, kupila je nedavno bubnjeve za svoje đake, kako bi mogli da naprave rok bend u školi.

Pravimo rok bend u školi, ovo što danas deca slušaju to je maltretiranje mozga i ušiju. Zajednički se borimo protiv šunda i kiča“, rekla je ona.

„Jedna učenica mi je nedavno rekla da je bila prvi put u životu na rok koncetru rok na obeležavanju Dana opštine. To je poražavajuće, prirodno je da mladi ljudi slušaju rok i imaju želju da menjaju stvari, da razmišljaju svojom glavom… ovo što deca danas slušaju je maltretiranje mozga, ne osećate se dobro uz te zvuke, ta muzika koju generacije mladih slušaju nije nesto što opušta, ali oni nemaju izbor za razliku od nas koji smo to imali“, rekla je direktorka.

„Srce mi je puno“, dodala je pozivajući i aleksinačke rok muzičare da postanu saradnici te škole.

 

 

„Želimo da okupimo sve koji vole muziku, i neke bubnjare u gradu da budu naši saradnici i mentori, i velikom broju dece koja su iskazala interesovanja da uče da sviraju bubnjeve“, dodala je.

Ona je navela da je rok muzika kulturna osnova za drugačije razmišljanje.

„Rokenrol smatram protivtežom u odnosu na turbo folk i sav šund kojim smo zatrpani sa svih strana“, istakla je Radoman Cvetićanin.

„Ako ponudimo deci samo turbo folk samo smo im ograničili mogućnosti.“

Prema njenim rečima, škola sada ima bubnjeve, gitaru, klavijaturu i razglas, a uskoro će kupti Orfov instrumentarijum. Nedostaju im instrumenti poput bas gitare, tarabuke, saksofona, klarineta i drugih instrumenata, tako da su im svi donatori dobrodošli.

„Imamo puno učenika 7. i 8. razreda koji su zainteresovani za rokenrol, ali ne znaju ništa o njemu. Roditelji su prezaposleni i nemaju vremena da se angažuju oko toga. Zato nameravamo da opremimo kabinet, da se u školi svi angažujemo i da kod dece izgrađujemo različite veštine. Da kulturu približimo školi, da ona nije vezana samo za ustanove kulture. Svi treba da se potrudimo, ne možemo ništa da budemo bez kulture i duhovnosti“, izjavila je Radoman Cvetićanin.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading