PENZIONERA SE OPOZICIJA SEĆA SAMO PRED IZBORE

Autor:

Vesti

05.12.2023

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicija se očito setila da računa samo pred izbore, mada im i ta računica ne ide!

PENZIONERA SE OPOZICIJA SEĆA SAMO PRED IZBORE

Foto: Wikipedia

Ako neko sebi dozvoli da komentariše penzijski sistem trebalo bi da poznaje bar njegove elementarne osnove. Penzija je ekonomska kategorija zasnovana na obaveznom osiguranju i uplati doprinosa za PIO što je osnov za buduće primanje.

Godine 2012. smo zatekli više od 1,7 miliona penzionera sa prosečnom penzijom od 204. evra, a od 1. januara 2024. godine prosečna penzija će biti 390 evra, sa konstantnom tendencijom rasta i redovnim usklađivanjima penzija. Pomoć se isplaćuje redovno i od 2016. do danas svi penzioneri su dobili po 72.900 dinara jednokratne pomoći, dok su u vreme bivšeg režima dobili jednu pomoć od 5.000 dinara, i to za penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara.

Foto: PIO fond

Relja Ognjenović

Pravo na TPN preko Fonda PIO ostvaruju korisnici i osiguranici RF PIO, a osobe koje nisu u obaveznom osiguranju i koje ne ispunjavaju uslov za penziju ostvaruju svoja prava na naknade i pomoć kroz sistem socijalne zaštite i za njih je bilo više novčanih davanja od strane države proteklih godina. Opozicija se očito setila da računa samo pred izbore, mada im i ta računica ne ide, pa kada kažu da je prosečna penzija 39.874 dinara, te da je za tročlanu porodicu potrebno za hranu i piće 41.000 dinara, ne možemo da utvrdimo uz pomoć koje matematičke računice dolaze do toga da penzioner jedva ima i za hranu iz potrošačke korpe.

Ako to ne mogu da sračunaju, kako bi tek onda isplatili 13. penziju ili dali garantovane penzije građanima koji nikada nisu uplaćivali doprinose u državni budžet.

Danas u kasi imamo 545 milijardi dinara što je skoro 70 puta više novca na računu države u odnosu na 2012. godinu kada su oni i slični njima upravljali Srbijom ostavljajući je sa tek 8 milijardi dinara. Da su te 2012. godine, ostali na vlasti još samo mesec dana, naši penzioneri tog meseca ne bi primili penzije. Mi nastavljamo brigu o penzionerima, kaže Relja Ognjenović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading