"PRIMETILI SMO DA PRESKAČE, ODLUČILI SMO DA DONIRAMO"! Niški konobari daju svoj bakšiš za lečenje dece - jednim potezom zadali "domaći" celoj Srbiji!

Autor:

Vesti

22.11.2023

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi konobari poznate niške kafane Vladimir Stojković (32) i Marijan Vasić (30) odlučili su da sav bakšiš koji dobiju, doniraju u humanitarne svrhe.

"PRIMETILI SMO DA PRESKAČE, ODLUČILI SMO DA DONIRAMO"! Niški konobari daju svoj bakšiš za lečenje dece - jednim potezom zadali "domaći" celoj Srbiji!

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Novac koji im zadovoljni gosti ostave kao zahvalnost za dobru uslugu i prijatnu atmosferu, dvojica niških ugostitelja ne stave sebi u džep. Dinar po dinar vredno skupljaju u staroj kutiji za salvete i na kraju meseca uplaćuju onima kojima je pomoć neophodna.

"Primetili smo da preskače"

Kroz nišku kafanu "Mrak" do sada je prošlo mnogo ljudi, Nišlija, turista, putnika namernika, poznatih osoba... Mnogo je ljudskih priča ovde ispričano, a mnogo i bitnih odluka doneto.

Jedna takva doneta je pre skoro godinu dana za belim kafanskim stolnjakom, na početku smene.

- Kolega i ja smo jednog jutra seli i razumišljali šta da radimo, kako da pomognemo deci. Pošto nam bakšiš "preskače" malo, odlučili smo da doniramo. Nije to mnogo, to je 500 - 600 dinara, nekad bude i više - rekao je za Republiku Vladimir Stojković.

Rukom ispisano "dobrovoljni prilog"

Uzeli su staru drvenu kutiju za salvete i ručno napisali "dobrovoljan prilog" i tako je sve počelo.

- Mi već godinu dana skupljamo taj novac. U proseku, to je mesečno 15.000 ili 16.000 dinara. Do sada smo držali u kutiji mesec dana, a sada smo odlučili da zadržimo do Nove godine, a onda sav prikupljen novac da damo porodilištu ili onkologiju ovde u Nišu - rekao nam je Stojković.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Kutija u kojoj se sakuplja novac

Ne pomažu samo Nišlijama

I nisu samo Nišlije te koje osete dobročinstvo ovih momaka. Do sada su uplaćivali novac za lečenje dece širom Srbije, kaže nam Vladimir.

- Pošaljemo im uplatnice i oni budu vrlo zahvalni. Kažu nam da ne mogu da nam se zahvale dovoljno i nama to mnogo znači, jer i kad čujemo da je nekom detetu bolje, nama bude drago, jer imamo udela u njegovom izlečenju - istakao je naš sagovornik.

Do sada su već donirali i onkološko odeljenje u Nišu, čije osoblje im je, takođe, veoma bilo zahvalno.

 

 

"Bravo, kraljevi"

Da ovakve priče ne ostave nikoga ravnodušnim, govori i to da gosti sada na bakšiš ostavljaju i dodatan novac za kutiju.

- Dobijamo celo jutro komentare: "svaka čast, majstori, kraljevi". Sinoć su dva gosta kojima sam rekao za našu akciju dala donaciju. Odmah su izvadili iz džepa i dali. Odlučili smo i da se ovog puta malo više i potrudimo i da sakupimo još veći novac - naveo je ovaj humani konobar.

I to nije sve! I kad prođe Nova godina i utihne i ova akcija, oni nastavljaju. Na proleće spremaju veliku žurku na kojoj će se prikupljati novac za dete iz Bele Palanke bez roditelja. Oni bi to i sad, nego ih je, kaže, kiša omela. 

Do tada, kutijica čeka niške goste da "opuste ruku", jer, znate, bakšiš nije grad u Turskoj. Naročito ako ga ostavljate sa ovakvim ciljem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading