AKO DECA NE MOGU OVO DA URADE SA ČETVRTIM PROSTOM, PRVI JE ZNAK DA NEŠTO U MOZGU NIJE U REDU! Dr apeluje - 50 odsto naše dece ne koristi SVE PRSTE! (VIDEO)

Autor:

Vesti

14.11.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro deceniju unazad doktori sve više prijavljuju negativne posledice ekrana i video-igrica prvenstveno na razvoj naše dece.

AKO DECA NE MOGU OVO DA URADE SA ČETVRTIM PROSTOM, PRVI JE ZNAK DA NEŠTO U MOZGU NIJE U REDU! Dr apeluje - 50 odsto naše dece ne koristi SVE PRSTE! (VIDEO)

Foto: youtube/printscreen, shutterstock

Gotovo da nema deteta kome roditelji ne daju telefon sa pesmicama i crtaćima "da se smiri", a sve je više spuštena i granica upotrebe mobilnih telefona za igranje video-igara.

Na to je nedavno ukazao i dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, autor NTC programa koji predaje u Sloveniji i osnivač Mense u regionu.

- Dete ovako sa dva palca igra. Aktivira palac, drugi i treći prst. Ova dva mu ne rade. Naša deca, kada radimo test u vrtićima, a to može i svaki roditelj da proba, dam detetu da stavi šaku na čvrstu podlogu i kažem da podigne četvrti prst, dete od 5 godina to mora da uradi, a 50% naše dece to ne može - istakao je dr Rajović.

On napominje da deca koju je testirao najčešće ili podižu dva prsta ili podignu pomažući se drugom rukom.

- To je prvi znak da nešto u mozgu nije u redu. Zašto? Jer ova dva prsta kontroliše nerv koji se zove nervus ulnaris, ako dete ne može da odvoji četvrti i peti prst na čvrstoj podlozi, znači da to još nije dovoljno razvijeno. Ako je to jedina greška, pa da kažemo, u redu je, ali ima tih grešaka preko 20 - zaključuje dr Rajović.

 

 

"Imamo smanjene regije mozga"

Dr Ranko Rajović ranije je u gostovanjima govorio upravo o uticaju virtuelnog sveta na mozak dece.

 - Mislim da će morati da se menjaju postavke i psihijatrije, i psihologije, i pedagogije jer mi takve stvari nismo imali. Taj svet koji jeste bitan za razvoj mozga se pretvorio u svet agresije. Da ne ispadne da optužujem internet, ima tu korisnih stvari, ali naša deca ne idu na te sajtove. Ona idu tamo gde je negativan sadržaj, agresija, i kada odu u taj virtuelni svet mozak to obrađuje. Mi znamo da je to izmišljeno ali mozak na to reaguje. Mi bukvalno imamo smanjene regije mozga.

Limbički sistem koji učestvuje u reakciji šta je dobro, a šta nije, u kontroli emocija je smanjen kod naše dece sa deset godina u odnosu na starije generacije, i to je veliki problem. Mi moramo da prilagodimo okruženje, ne možemo mi da pustimo dete da samo sebi traži okruženje. Ima jako dobre dece, međutim, pojavljuju se ekstremi koji nikada nisu bili - naveo je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading