"PEPKO" TRUJE ZA SVE PARE: Još jedno u dugačkom nizu povlačenja opasnih proizvoda poljskog trgovca

Autor:

Vesti

31.10.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nakitu za najmlađe pronađen je nikl, koji može da izazove ozbiljne alergijske reakcije.

"PEPKO" TRUJE ZA SVE PARE: Još jedno u dugačkom nizu povlačenja opasnih proizvoda poljskog trgovca

Foto: ST/Nemanja Pančić, Printscreen

Kompanija "Pepko" u poslednje vreme masovno povlači problematične proizvode koji su opasni po život. Dečje igračke, nakit, kuhinjski pribor i aparati samo su deo "Pepkove" crne liste koji je odmah sklonjen s rafova.

Poslednji u nizu jeste i set minđuša za decu koji se prodavao u ovim radnjama i koji je označen kao nebezbedan.

Kako stoji u upozorenju na sajtu sistema za uzbunjivanje Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije (NEPRO), postoji hemijski rizik koji je opasan po decu i koji može ugroziti njihovo zdravlje.

ROBNA MARKA

- U pitanju je set minđuša za decu robne marke pepko, model mini maus i dejzi dak, pakovanje od šest komada. U obuhvaćenim proizvodima brzina oslobađanja nikla može premašiti dozvoljeni nivo. Nikl je jak senzibilizator i izaziva alergijske reakcije ako je prisutan u proizvodima koji dolaze u direktan i produženi kontakt s kožom. Proizvod nije usklađen sa zakonima - stoji u saopštenju i ističe se da svi kupci imaju pravo da vrate ovaj set i traže povraćaj novca.

Kupci imaju pravo da vrate igračke, a trgovina obavezu da vrati novac, kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

- Ovo nije prvi put da se iz ove trgovine povlače stvari za decu, ali takođe ima mnogo drugih prodavnica, naročito kineskih, u kojima se prodaju slični proizvodi, koji nisu bezbedni za upotrebu - naglašava Bogosavljević.

Međutim, tu nije kraj agoniji potrošača koji često kupuju u ovim radnjama. Kao što se i ranije pisalo, u poslednjih nekoliko meseci povučena je i "Pepkova" muzička igračka slon i zeka, što je izazvalo paniku među roditeljima. Ovaj proizvod nema svoje pakovanje i prodaje se pojedinačno.

- Vlaknasti materijal za punjenje igračke lako je dostupan zbog slabosti određenih šavova, pa dete može da ga stavi u usta i uguši se - objašnjeno je tada.

Nakon toga je usledilo je i hitno povlačenje plastičnih kalupa za mafine i kuvala za kafu. Takođe zbog hemijskog rizika, ali i opasnosti od strujnog udara.

- Za ove proizvode je naloženo povlačenje s tržišta! Na obuhvaćenim proizvodima - kalupi za mafine - postoji rizik prenosa formaldehida i melamina s pomenutih materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi. Dok proizvod kuvalo nema uzemljenje, pa korisnik može da dođe u dodir s delovima pod naponom, što povećava rizik od električnog udara - upozorili su tada iz "Pepkovih" radnji!

Domaći stručnjaci smatraju da nadležni organi treba da prečešljaju ove prodavnice jer je previše nepravilnosti u radu koji idu na štetu potrošača.

PRAVILNICI

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da "Pepko" mora da snosi posledice za ovakvo poslovanje.

- Jasno je da lanac ovih radnji nema dobar standard i da, samim tim, nema dovoljno kontrole. Nedopustivo je da se na rafovima i u potrošačkim korpama nađu proizvodi koji su opasni po zdravlje i nebezbedni! Zato i jesu jeftini jer nemaju dobre pravilnike, nemaju kvalitet i standard. I to je ono za što se mi kao udruženja borimo - da takve firme ne mogu da posluju. Nadležni moraju rigoroznije da vrše provere i primenjuju pravilnike, da ne dođemo u situaciju da bilo šta povlačimo iz prodaje - objašnjava Papović i napominje:

- Moraju da snose sankcije za nepoštovanje zakona i ugrožavanje potrošača, ali i za nepoštovanje niza pravilnika i odredbi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading