RUSI PREPLAVLJUJU SRBIJU: Stiže nam novi talas Rusa, traže smeštaj i posao!

Autor:

Vesti

28.10.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa na Facebook-u za Ruse u Srbiji, koja broji čak 26.000 članova, već nekoliko dana je preplavljena objavama novih Rusa koji traže smeštaj i posao u našoj zemlji.

RUSI PREPLAVLJUJU SRBIJU:  Stiže nam novi talas Rusa, traže smeštaj i posao!

Foto: Shutterstock, Pixabay

Srbija profitirala od Rusa koji su došli

Ono što je još zanimljivije jeste da većina njih dolazi iz sukobom pogođenog Izraela.

Među ovim novim Ruskim migrantima, koji najavljuju svoj dolazak unapred tražeći smeštaj i posao, nalaze se i oni koji dolaze iz oblasti u blizini Gaze, ali i susednih zemalja. Neki od njih su čak otkrili da dolaze u Srbiju zbog vize.

Jedna Ruskinja je istakla: "Zbog nedavnih događaja u Izraelu, ja i muž smo se odlučili da se preselimo u Crnu Goru ili Srbiju. Treba da dođemo u te zemlje da bih ja dobila vizu, a potom i oboje vize za Portugal. Pobegli smo od rata u Rusiji, i sada opet bežimo od rata."

Drugi Rus, koji trenutno živi u Uzbekistanu, ističe da želi da se preseli u Srbiju i traži posao. On je ranije živeo u Poljskoj, ali je zbog rata pristup Rusima ograničen. On traži savete kako da pronađe posao i stan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Osim toga, u ovoj grupi se razmenjuju i saveti o dobijanju boravišne i radne dozvole, izdavanju ostalih dokumenata, kupovini ili iznajmljivanju nekretnina i slično.


Nije ni čudo što se sve više Rusa odlučuje da dođe u Srbiju. Od januara 2022. godine u našoj zemlji je osnovano skoro 7.000 firmi čiji su vlasnici Rusi, a samo u 2023. otvoreno je oko 2.000 novih firmi. Rusi se najviše bave računarskim programiranjem, nespecijalizovanom trgovinom na veliko, konsultantskim aktivnostima i delatnostima u oblasti informacionih tehnologija. Takođe, ulaze i u ugostiteljski sektor, otvarajući restorane i kafiće u Beogradu i drugim gradovima, gde se bave proizvodnjom kolača i prodajom tradicionalnih ruskih specijaliteta.

Ne možemo a da ne primetimo da je broj Rusa koji dolaze u Srbiju porastao nakon početka rata u Ukrajini. Prema nekim procenama, oko 200.000 ljudi je napustilo svoju zemlju i odlučilo da se trajno nastani u Srbiji. Oni su uzimali stanove i pokretali sopstvene biznise, što je uticalo na povećanje cena kirija i promene na tržištu rada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Miloš

28.10.2023 20:37

Šta ima ovi Rusi da dolaze kod nas više? Nek idu tamo u nihovu Severnu Koreju, Belorusiju i Iranu. Nemaju više šta tražiti ovde jer samo veliko ZLO donose ponovo Srbiji. Nek idu da brane nihovog Putina.

Julija

28.10.2023 22:27

@Miloš - Pameti kako si glupa.