HOĆEMO LI IMATI ZIMSKU IDILU OVE GODINE? Meteorolog Ristić izneo prognozu, JEDNOM se nismo nadali! (FOTO)

Autor:

Vesti

28.09.2023

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Ivan Ristić izneo je prognozu i evo kakva nas zima očekuje!

HOĆEMO LI IMATI ZIMSKU IDILU OVE GODINE? Meteorolog Ristić izneo prognozu, JEDNOM se nismo nadali! (FOTO)

Foto: Republika.rs

Ako je sudeći prema prognozama meteorologa Ivana Ristića, pred nama je dugo očekivana prava zima. 

- ECMWF zvanični evropski model, najavio je mnogo snega za Srbiju za predstojeću zimu 2023/2024, što je novina, dok je za Ameriku najavljeno mnogo manje snežnih padavina, što je interesantan podatak - rekao je za Republiku meteorolog, Ivan Ristić.

Sa kalendarskim dolaskom jeseni u našoj zemlji došlo je takođe do prodora hladnog vazduha iz severne i srednje Evrope kod nas koji je uslovio naoblačenje, kišu, pojačan severozapadni vetar i osetniji pad temperature.

- Nulta izoterma biće na 2.000 m nadmorske visine, tako da se provejavanje prvog snega može očekivati na Kopaoniku. Jutarnja temperatura posle razvedravanja biće između 5°C i 10°C, a najviša dnevna temperatura u ovom periodu kretaće se od 15°C do 20°C, što će biti ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine - rekao je Ristić.

Kako je meteorolog najavio, u ovoj dekadi se očekuje prelazak na slojevito oblačenje i topliju garderobu.

Takođe, meteorolog Ristić je dao orijentacionu vremensku prognozu za naredni period.

- Ove godine kasnilo je leto, evo sad jesen. Do kraja septembra zadržaće se letnje maksimalne temperature koje će se kretati od 24°C do 28°C, jutarnja temperatura uglavnom između 10°C i 15°C. Zbog sve manjeg uticaja visinskog ciklona biće sve manje oblaka, a sve više sunca. Duvaće slab povremeno umeren istočni i jugoistočni vetar - napisao je Ristić na svom Fejsbuk profilu i dodao:

- U zapadnu i jugozapadnu Evropu ponovo stiže afrički aniciklon nazvan "apolon" i donosi prave letnje temperature u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C. U nedelju, 1. oktobra sa severozapada nam dolazi prolazno naoblačenje i manje osveženje. Vetar umeren severozapadni. Zatim od ponedeljka, 2. oktobra do četvrtka, 5. oktobra prema nama jača afrički anticiklon i donosi postepeni porast temperatura, biće pretežno sunčano i toplo sa najvišim dnevnim temperaturama od 25°C do 29°C.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading