VETAR, KIŠA I GRMLJAVINE! Ovo je najtopliji septembar u poslednjih 30 godina, a evo ŠTA nas čeka u OKTOBRU!

Autor:

Vesti

18.09.2023

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kakve nas temperature očekuju u narednom periodu!

VETAR, KIŠA I GRMLJAVINE! Ovo je najtopliji septembar u poslednjih 30 godina, a evo ŠTA nas čeka u OKTOBRU!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Shutterstock

Tokom proteklog vikenda, u Srbiji su zabeležene temperature između 26 i 30 stepeni Celzijusa, dok je od juče temperatura ponovno u porastu, i očekuje se da će maksimalne dnevne temperature tokom ove nedelje premašiti 30 stepeni Celzijusa.

Prema najnovijoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), nakon stabilnog prvog dela meseca, druga polovina septembra će biti promenljiva, ali i dalje sa  visokim temperaturama iznad proseka. Očekuju se padavine u vidu pljuskova, grmljavina, ponegde i snažni vetrovi, ali će temperature i dalje ići do visokih 32 stepena Celzijusa, prenosi Blic.

- U većem delu u ponedeljak 18. septembra biće pretežno sunčano i toplo. U košavskom području vetrovito - duvaće umeren i jak, na jugu Banata povremeno olujni jugoistočni vetar. Najviša temperatura biće od 26 do 32 stepena Celzijusa - najavio je RHMZ.

Košava, pljuskovi, grmljavina, moguće da padne i grad

Košava će duvati do utorka, 19. septembra, pre podne, a zatim će uslediti promena vremena uz lokalne plјuskove i grmlјavinu, ponegde i uz kratkotrajan grad, najavljuje RHMZ.

Foto: Shutterstock

Pljuskovi sa grmljavinom

- Sa slablјenjem strujanja, grmlјavinska oblačnost će u sredu 20. septembra biti slabopokretna, a plјuskovi lokalno intenzivni uz veću količinu padavina za kratko vreme, više od 20 mm. Temperatura će biti u padu, maksimalne vrednosti će biti oko 24 - 25 stepeni Celzijusa - kažu u RHMZ.

Stabilizacija od četvrtka

U četvrtak, 21. septembra, u većem delu Srbije se očekuje stabilizacija vremena uz sunčane intervale, a kratkotrajni plјuskovi očekuju se još ponegde na jugu i istoku Srbije.

Krajem dana u Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu će doći do pojačavanja jugoistočnog vetra - košave.

- U petak i za vikend, od 22 do 24. septembra, očekuje se da bude malo do umereno oblačno, toplo i vetrovito sa temperaturama ponovo oko 30 stepeni Celzijusa - navode u RHMZ.

Petodnevna prognoza za Beograd

Prema petodnevnoj prognozi RHMZ, u Beogradu su u utorak mogući poslepodnevni pljuskovi, a maksimalna dnevna temperature će biti 30 stepeni. I u sredu se očekuju pljuskovi uz pad temperature na 26 stepeni.

Već u četvrtak u Beogradu će biti pretežno sunčano sa temperaturom vazduha do 29 stepeni, dok će u subotu biti malo i umereno oblačno i toplo, do 31 stepen Celzijusa.

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Sunčano vreme

Kišovito u prvoj polovini oktobra

Prema izgledima vremena za Beograd i širu okolinu, u periodu do polovine oktobra, očekuje se devet dana sa padavinama, od kojih će nekoliko biti praćeni i grmljavinom.

Očekuje se da početak meseca, osim padavine, obeleže i visoke temperature za to doba godine, do oko 28-29 stepeni, a zatim će pasti za nekoliko stepeni i do 15. oktobra će biti između 20 i 24 stepena Celzijusa.

Meteorolozi RHMZ navode da će oktobar biti dosta topliji i vlažniji mesec u odnosu na prosek.

Septembar 2023. najtopliji u poslednjih 30 godina

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, još krajem avgusta je izjavio da će biti dosta lepih dana u septembru, prognozirano je tada čak od 12 do 17 letnjih dana.

Objasnio je da u meteorologiji letnji dan podrazumeva maksimalnu temperaturu višu od 25 stepeni.

- Ako pogledamo prosečne vrednosti, očekujemo topliji septembar u odnosu na prethodni 30-godišnji prosek - naveo je Sovilj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading