OPREZ, OPREZ I SAMO OPREZ: Pročitajte ovaj tekst i ne dozvolite da ispadnete naivni

Autor:

Vesti

12.09.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupovina i prodaja zlata idealna šansa za prevaru.

OPREZ, OPREZ I SAMO OPREZ:  Pročitajte ovaj tekst i ne dozvolite da ispadnete naivni

Foto: Shutterstock

Prodaja zlata je privlačna industrija za kupce i pojedince u potrazi za sigurnom imovinom, koja čuva kupovnu moć. Međutim, kao i u svakoj industriji, postoje izazovi i loše prakse trgovaca koje mogu bitno uticati na ishod kupoprodaje sa stanovišta kupaca. Tema ovog teksta je kako izbeći prevare u ovoj oblasti...

Jedan od čestih problema u trgovini investicionim zlatom u Srbiji su tzv. neažurne cene trgovaca.

Često se, naime, dešava da se na internet-stranama prodavaca oglašavaju cene kojima se mame kupci, ali se te cene kasnije, prilikom same kupoprodaje, to jest u trenutku kada kupci dođu u prodavnicu, znatno promene, naravno, na štetu kupaca. Ova neusaglašenost, razumljivo, izaziva nepoverenje kod kupaca i s takvim trgovcima treba biti veoma oprezan.

Takođe, neki prodavci manipulišu cenama kada nemaju određeni proizvod na stanju, odnosno kada nisu u mogućnosti da određeni proizvod odmah isporuče kupcima. Umesto da obaveste kupce o nedostupnosti proizvoda i ponude alternativna rešenja, oni mogu da pokušaju sledeće stvari:

- da im prodaju drugi proizvod po znatno višoj ceni

- da prikažu nerealno nisku cenu nedostupnog proizvoda i na taj način obmanu kupca kako kod njih mogu kupiti određeni proizvod po najnižoj ceni na tržištu.

Druga loša mogućnost su drastično različite cene istog proizvoda u trenutku kada kupac želi da raspolaže svojim investicionim zlatom. Neki prodavci nude nižu cenu otkupa za potpuno isti proizvod, samo zato što proizvod koji im se nudi na prodaju nije prvobitno kupljen kod njih. Razumljivo, ova praksa izaziva kod klijenata osećaj nepoštenog postupanja i suštinski nejednakog tretmana. Ovakvim načinom poslovanja određeni trgovci uslovljavaju kupce da zlato kupe kod njih po višim cenama nego što bi mogli da postignu na tržištu iako im obećanje u vezi s ishodom budućeg otkupa i raspolaganjem nije ni na koji način zagarantovano.

Takođe, neki prodavci mogu odbiti da otkupe zlatne pločice koje nisu kupljene kod njih iako tvrde da je investiciono zlato visoko likvidan proizvod, koji se može prodati bilo gde u svetu. Ovo može stvoriti poteškoće ako želite da prodate svoje zlato drugim trgovcima ili institucijama.

Muljanje i s kursom

Sigurno ste naišli na cene investicionog zlata iskazane u evrima i pomislili kako u evrima možete i da platite, ali se zapravo nalazite u situaciji da ste prinuđeni da evre konvertujete u dinare da biste platili investiciono zlato. A onda se to radi po nepovoljnom kursu razmene dinara i evra, koji utvrđuje trgovac. Sve vam je jasno...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading