Ministarka zdravlja Danica Grujičić potpisala ugovor o saradnji u oblasti transplantacije organa sa Vojnomedicinskom akademijom

Autor:

Vesti

12.09.2023

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obraćajući se zaposlenima na VMA, ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da se “VMA vraća kući”.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić potpisala ugovor o saradnji u oblasti transplantacije organa sa Vojnomedicinskom akademijom

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić danas je na Vojnomedicinskoj akademiji potpisala Ugovor o sprovođenju i finansiranju poslova od opšteg interesa iz projekta “Uspostavljanje nacionalnog programa za presađivanje ljudskih organa u Republici Srbiji”.

Ugovor u ime VMA je potpisao načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević u prisustvu ministra odbrane g. Miloša Vučevića

Obraćajući se zaposlenima na VMA, ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da se “VMA vraća kući”.

- Dugo godina je postojala jedna disonatna situacija u kojoj je Vojnomedicinska akademija i pored svog ulaganja i u kadrove, i u opremu bila izvan zdravstvenog sistema. Ovo je sada uvod u vraćanje Vojnomedicinske akademije u zdravstveni sistem. Kako će se to dalje odvijati dogovorićemo se zajedno i Ministarstvo odbrane mora zadržati određenu vrstu kontrole, ali ono što je važno Ministarstvo zdravlja vas prepoznaje apsolutno kao deo svog sistema - rekla je ministarka Grujičić.

- Ovo je velika podrška Ministarstva zdravlja, pre svega vama koji ste u Centru za transplantaciju, da će vaš dodatni rad ili poseban rad, ne razdvajajući vas od bilo koga drugog, ali razumejući koliko je to složeno i komplikovano, biti uvažen, ispraćen, nagrađen, i svakako vrednovan na pravi način. A vi nastavite kao što ste samo ove godine radili, ako se ne varam 20 najsloženijih transplantacija ste obavili. To je na ponos, ne samo Vojnomedicinske akademije i Ministarstva odbrane, nego cele države Srbije, da ste uspeli u tome. I nekoliko puta sam imao priliku da telefonski i uživo čestitam i zahvalim lekarima koji su predvodili timove nakon uspešno izvršene transplantacije - rekao je ministar Vučević podsetivši da je bio u prilici da u kontrolisanim uslovima obiđe pacijente koji su dobili produžetak svog života uz znanje i veštinu lekara, medicinskih sestara i zaposlenih na VMA, ali zahvaljujući i onima koji su donirali svoje organe i time pomogli da neko drugi nastavi život.

Na kraju obraćanja, ministar odbrane čestitao je i na mladim potporučnicima koji su nedavno završili Medicinski fakultet VMA.

- Verujem da će se oni nakon prakse, stažiranja u jedinicama Vojske Srbije, vratiti ovde i biti korisne kolege i ne samo na VMA, nego i u Vojnoj bolnici u Novom Sadu, odnosno Petrovaradinu i Nišu. I čestitam i nove kadete. Verujem da ćemo i od njih dobiti dobre lekare, a želim da imamo i nove medicinske sestre i tehničare i sve one ljude koji čine Vojnomedicinsku akademiju - rekao je ministar odbrane, zahvalio se ministarki zdravlja na podršci i istakao da je zadovoljstvo sarađivati sa ministarstvom na čijem je ona čelu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
jovan

13.09.2023 00:23

veliki covek, genije… samo napred Dano