Virus afričke kuge kosi svinje u Srbiji! U Požarevcu proglašena vanredna situacija! VAKCINE NEMA, SMRTNOST JE STOPROCENTNA, A OVO SU SIMPTOMI!

Autor:

Vesti

22.08.2023

23:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova bolest može za nekoliko dana dovesti do uginuća životinje, a smrtnost ide i do 100 odsto.

Virus afričke kuge kosi svinje u Srbiji! U Požarevcu proglašena vanredna situacija! VAKCINE NEMA, SMRTNOST JE STOPROCENTNA, A OVO SU SIMPTOMI!

Foto: EFSA

Štab za vanredne situacije u Požarevcu uveo je vanrednu situaciju na teritoriji celog grada zbog virusa afričke kuge svinja.

To je urađeno na preporuku Uprave za veterinu.

- U Požarevcu se već mesecima sprovode mere za sprečavanje i iskorenjavanje bolesti. Međutim, trenutno nije moguće na lokalnom nivou obezbediti dovoljne kapacitete u ljudstvu, opremi, vozilima i tehničkim sredstvima koji su neophodni za izvršenje svih mera u najkraćem roku – navedeno je u saopštenju Gradske uprave Požarevca.

Iako je bezopasna za ljude, od afričke svinjske kuge obolevaju i divlje i domaće svinje i životinje širom Evrope.

U Srbiji je do 8. avgusta potvrđeno 1.715 slučajeva na više od 1.340 gazdinstava širom zemlje.

Ova bolest može za nekoliko dana dovesti do uginuća životinje, a smrtnost ide i do 100 odsto, podaci su Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom pomijama u kojima ima zaraženih ostataka hrane, kao i prevoznim sredstvima, poput kamiona ili traktora.

Virus se može zadržati i na leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Pošto za ovu bolest ne postoji vakcina koja bi sprečila širenje virusa niti lek, jedini način sprečavanja širenja je ubijanje živih životinja i uklanjanje leševa takozvanim neškodljivim spaljivanjem.

Simptomi afričke kuge: životinja je nevesela, odbija hranu, ima visoku temperaturu, povlači se u tamnije delove objekta. U težim slučajevima, u akutnim slučajevima imamo krvavu dijareju, krvarenje na perifernim delovima kao što su uši, papci...

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bla Bla

23.08.2023 09:45

Dosta više sa vašim lažima i glupostima! Još nisam čuo da u EU il u svetu taj virus svinje napao nego samo u Srbiji!!!!!!