DOBRO PAZITE ŠTA NOSITE PREKO GRANICE: Na alternativnim prelazima detaljno PRETRESAJU!

Autor:

Vesti

04.07.2022

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom polaska na more, državljani Srbije, vole da ponesu sa sobom određene količine hrane, pića, pa i cigareta, ali ne znaju da na taj način prave carinski prekršaj, i da mogu da plate i kaznu.

DOBRO PAZITE ŠTA NOSITE PREKO GRANICE: Na alternativnim prelazima detaljno PRETRESAJU!

Foto: Srpski telegraf

Meso, bilo sušeno ili sirovo, mlečni proizvodi, kuvana jela, cigarete, obično se nalaze unutar torbi i kofera naših putnika koji organizovano autobusima ili kolima kreću put Grčke. I dok ovaj sadržaj može uglavnom lagano da se prenese preko velikih graničnih prelaza, kao što su Preševo - Tabanovci i Bogorodica Evzoni, na alternativnim gde ima manje saobraćaja, veće su šanse da se nađete u problemu i bez namirnica, jer carenici imaju više vremena da kontrolišu stvari, ako im se nešto učini sumnjivim, piše Blic.

Ukupna vrednost robe koju bez problema možete da unesete u Grčku, u praksi, po carinskom zakonu, ne bi smela da pređe 300 evra po putniku. U praksi to znači, da možete da ponesete sa sobom na more meso, prerađevine, gotova jela, slatkiše, sve ono što obično nose oni koji na godišnji odmor nose svu hranu iz Srbije.

Prema važećim zakonima, u Grčku je zabranjen unos viršli, sireva, jogurta, pavlka, sarmi, punjenih paprika, pasulja i ostale kvarljive hrane.

U slučaju da radnici carine zateknu ovo u vašem prtljagu, imaju puno pravo da hranu oduzme i baci.

Foto: Printskrin

Ilustracija

Budući da je Grčka u Evropskoj uniji, te i da su cene cigareta više nego u Srbiji, veliki broj naših državljana iste ili nosi iz zemlje, ili kupuje ununtar Severne Makedonije, gde su i dalje cene niže nego u Srbiji.

Prema važećim pravilima, postoji razlika da li ste u Grčku ušli avionom, kolima ili autobusom.

U slučaju drumskog saobraćaja, dozvoljena količina cigareta po osobi je dve paklice, odnosno, 50 grama cigareta i jedna paklica cigareta. Ova količina, daleko je veća kod turista iz Srbije, koji obično kupuju boks ili dva tokom tranzita kroz Severnu Makedoniju, ka putu ka Grčkoj, navodi Blic.

Isti prekršaj u praski se pravi i kod unosa alkholnih pića, pošto je prema pravilniku dozvoljeno na teritoriju Grčke uneti litar žestokog pića, jačine preko 22% ili dve litre žestokog pića jačine 22%, a dozvoljena kombinacija je i dve litre vina, uz dve litre stonog vina.

Ukoliko putujete avionom, u Grčku možete uneti boks cigareta ili pedeset cigara i 250 grama duvana. Kada se radi o alkoholu, i ovde je količina dozvoljene "kapljice", veća.

Naime, avionom u Grčku možete da unesete do četiri litre vina, 16 litara piva (jedan karton od 0, 5 litre) kao i litar žestokog pića jačine preko 22% alkohola.

Putnici su u obavezi da prijave carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 evra ili više. Kada se radi o lekovima, smete da unesete količinu koja vam je potrebna za prepisanu terapiju uz koju je potrebno imati odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, prenosi Blic.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading