TRI POSLA ZA SEDAM DANA: Novinarka Srpskog telegrafa u potrazi za novim zanimanjem

Autor:

Vesti

20.02.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plata 50.000 s prijavom, odmor i slobodni dani, iskustvo nije nužno

TRI POSLA ZA SEDAM DANA: Novinarka Srpskog telegrafa u potrazi za novim zanimanjem

Foto: ST/V.Lukić

Ako ste osoba od tridesetak godina, spremna da počne već sutra da radi za platu od 50.000 dinara, uz prijavu za stalno, možete brzo i lako pronaći posao u Beogradu. Sajtovi za zapošljavanje preplavljeni su oglasima, na kojim se hitno traži radnik, a ponuda poslova je raznovrsna, od recepcije u hotelu do prodavca u pekari, konobara, trgovca...

Srpski telegraf je rešio da poseti nekoliko oglašivača i ispita ponudu. U potrazi za poslom, videli smo da je velika tražnja za radnicima, tolika da je pitanje o prethodnom zaposlenju i iskustvu gotovo na poslednjem mestu, dok je potencijalnim poslodavcima od velike važnosti mesto prebivališta radnika, koje bi trebalo da bude nedaleko od posla. Naruku vam ide ako ste mladi i voljni da radite, a ono što je opšte mesto u razgovoru sa svakim poslodavcem je isticanje toga da je radnik potreban na duži vremenski period, što dovodi do zaključka da u današnje vreme nije lako naći koga ćete uposliti.

Osobe koje su kontakt prilikom zapošljavanja ili čak i gazde navode da je danas teško naći odgovornog i pouzdanog radnika jer mnogi smatraju da zaslužuje bolje i više, uz minimalan trud, iskažu se na početku, a posle stagniraju, nemotivisani su i neodgovorni, zbog toga oberučke prihvataju one za koje procene da ispunjavaju osnovne kriterijume. Uzevši to u obzir, ne čudi da je svaki od poslodavaca s kojima smo razgovarali ponudio da se s probnim radom krene već sutra.

Kao nešto što je plus i ide naruku prilikom ponude posla je plaćeni probni rad, međutim, velika mana je to što se nudi samo jedan slobodan dan tokom nedelje.

Recepcioner u hotelu

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Potreban radnik u hotelu

 

H: Da li ste nekad radili u hotelu?

ST: Ne, ali govorim tri strana jezika.

H: Odlično, to nam je najvažnije, najviše nam je potrebno poznavanje španskog i turskog, fleksibilni smo po pitanju iskustva jer se ovaj posao može naučiti, važno je da se potrudite da brzo usvojite osnove posla, da ste prijatni i kulturni u komunikaciji s ljudima koji dolaze. U zavisnosti od toga koliko će vam vremena trebati da naučite kako se radi, toliko će trajati i probni rad, koji je plaćen.

ST: Koliko imam slobodnih dana nedeljno, kolika je plata, imam li pravo na odmor?

H: Plata je 50.000 dinara, jedan slobodan dan nedeljno, dogovarate se s kolegama koji, odmor nakon šest meseci.

ST: Kakve su smene?

H: Radi se u dve smene od šest do 15 časova i od 15 do 23 časa, nema noćnih smena jer imamo posebno ljude koji rade samo te noćne smene. Gde živite, jeste li ovde blizu?

ST: Jesam, nedaleko od posla. Imate li neki poseban uslov?

H: Što, postoji li neki razlog zbog koga ne bismo mogli da vas prijavimo?

ST: Ne, samo me zanima da li ima nekih specifičnih uslova, poput dres koda. Imam li pravo na pauzu tokom smene?

H: Naravno, u zavisnosti od obima posla i dogovora s kolegama, možete otići na pauzu tokom smene. Recepcionera tražimo jer sam ja trudna i uskoro idem na porodiljsko i voleli bismo što pre da nađemo nekog ko će se brzo i lepo snaći i uklopiti u naš kolektiv. Ukoliko možete, odgovaralo bi nam da počnete već sutra, da dođete nekoliko sati da vidite kako izgleda to sve.

Prodavac u pekari

Republika

Foto: ST/V.Lukić

Pekara

 

Oglas za radno mesto u pekari pronašli smo na internetu. U oglasu nije bio naveden nikakav kontakt telefon, pisalo je samo da se zainteresovani jave na datu adresu, nije bilo navedeno u kom vremenskom periodu niti kojim danima. Oglašivač je garantovao stalni radni odnos i slobodne dane, sa naznakom da je reč o porodičnoj firmi i da traže ljude koji bi se tu zadržali. Zato smo otišli direktno na tu adresu, gde su bili neprijatni i nevoljni da obave razgovor.

ST: Dobar dan, došla sam na razgovor za posao.

P: Trenutno se ne obavljaju razgovori, to može samo u 13 časova - ponedeljak, utorak, četvrtak i petak.

(bilo je 12.50, sreda, i na oglasu nije bilo naznačeno kojim danima se obavljaju razgovori niti u koje vreme, već je pisalo da se javi direktno u pekaru na datoj adresi)

ST: Mogu li dobiti neki kontakt-telefon, vizitkartu i da mi zapišete kojim to danima mogu da dođem.

P: Telefonski ne možete ništa, dakle, ponedeljak, utorak, četvrtak i petak u jedan sat. Za šta vam treba, prodaja ili? Ne morate doći sutra, možete i prekosutra.

Prodavac u prodavnici voća i povrća

Republika

Foto: V.Lukić

Voće

 

ST: Dobar dan, ja sam Kristina, juče smo se čuli i dogovorili da dođem da vidim kako to izgleda.

Gazda: Kristina, ako sam dobro zapamtio, Banovo brdo. Jesi li udata? Koje si godište? Iskustvo u ovom poslu?

ST: Nemam iskustva u trgovini, ali sam dugo radila u optičarskoj radnji.

G: Radno vreme, puno, četvroročasovno? Znaš da radiš na kasi?

ST: Da, da, puno radno vreme.

G: Prva smena je od osam do 16 časova, druga smena od 12 do 20 časova, dve koleginice rade u smeni, pa uglavnom jedna, koja je sposobnija, vodi smenu, a druga, koja se obučava, joj pomaže (priča o tome šta spada u opis posla, prenošenje gajbi s voćem, dopuna voća na rafovima).

G: Imali smo jednu koleginicu koja nije prijavila da će kratko da radi, da to ne bude samo primiš platu 50.000 i sledeći mesec te nema, treba mi radnica koja će ovde da se zadrži. Radnica koju ste upoznali je 15 godina s nama.

ST: Kakvi su uslovi, da li mi je plaćen probni rad?

G: Probni rad traje desetak dana, plaćen je, jedan slobodan dan nedeljno, uvek za vikend. Plata je 50.000 dinara, naravno postoji mogućnost akontacije ako si u nekom problemu, treba ti ranije plata ili tako nešto, svi se trudimo da budemo kao porodica, pomažemo jedni drugima, nije to velika suma i nemamo mogućnosti za veću platu, ali to je nešto gde možemo da izađemo u susret kad je neophodno. Jesi li raspoložena da počneš već sutra?

ST: Morala bih malo da razmislim.

G: Meni danas dolazi jedna Novosađanka, koja po svaku cenu želi da se preseli, ali bih voleo kad bi se i ti javila, svakako ima mesta za obe.

Menadžer pulta u igraonici

Republika

Foto: ST/V.Lukić

Igraonica

 

ST: Dobar dan, zovem da bih proverila da li je još aktuelan oglas za posao, kolika je plata i šta bih radila?

I: Posao je menadžer pulta, to podrazumeva javljanje na telefon, ulazak u lavirint u kom su deca zbog nadzora, ali nije reč o poslu animatora, radi se pet i po sati, plata je 35.000. Smena je od devet do 14.30 i od 14.30 do 20 časova.

ST: Postoji li mogućnost napredovanja?

I: Postoji, sedam dana traje probni rad, plaća se dnevnica za njega u iznosu od 1.200 dinara.

ST: Kakav je ugovor?

I: Prvo se potpisuje ugovor na šest meseci.

Posao u kladionici

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Kladionica

 

ST: Dobar dan, čula sam od prijatelja da tražite radnika.

K: Jeste, tačno je, gde živite?

ST: Nedaleko od posla, kakvi su uslovi rada?

K: Imate li neko prethodno iskustvo?

ST: Što se tiče rada u kladionici, ne.

K: Onda ćete morati da prođete obuku u trajanju od nekoliko dana.

ST: Da li se to vodi kao probni rad?

K: Ne, ali ne radite ni pola radnog vremena prilikom obuke i čim uđete u štos, možete početi sa radom. Plata je 55.000, uz prijavu, radi se po smenama, jedan slobodan dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading