TRUDNICE U SRBIJI STRADAJU OD KORONE: One su izgubile bitku - OPAKI VIRUS UGASIO MLADE ŽIVOTE!

Autor: Republika

Vesti

13.10.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona virus u Srbiji odneo je mnogo života, a građane je posebno potresla vest o smrti još jedne porodilje koja je preminula od posledica ovog opakog virusa.

Foto: Pixabay, Facebook

Sve više trudnica i porodilja gubi bitku sa koronom

Porodilja D. J. od samo 26 godina preminula je pre dva dana od kovida 19, a iza sebe je ostavila bebu od tri meseca, potvrdio je pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice Karaburma.

- Mlada porodilja, dovezena u teškom opštem stanju, virusom razorenih pluća, odmah je primljena u jedinicu intenzivne nege. Odmah je stavljena na respirator i intubirana, ali, nažalost, nije bilo pomoći - kaže dr Udovičić.

Naglašava i da je mlada žena bila nevakcinisana i da je iza nje ostala beba stara tri meseca. 

- Neverovatno koliko mnogo trudnica i porodilja umire od kovida u poslednje vreme. I nju su savetovali da se ne vakciniše u trudnoći. Nemamo objašnjenje zašto se to dešava, samo savet da slušaju preporuke srpskog, evropskog i svetskog udruženja ginekologa i da se vakcinišu - kaže dr Udovičić.

Porodilja iz Aranđelovca bebu videla samo na slici

Smrt porodilje S.I (33) iz Aranđelovca koja je 10. oktobra preminula u KBC "Dragiša Mišović" takođe je pogodila javnost.

Ona je na svet donela zdravu bebu koju je zbog korone videla samo na slici, a nakon toga je umrla.

Istog dana kada je videla sliku, javila je suprugu da je prebacuju u drugu zgradu na kiseonik.

Lekari su ustanovili obostranu upalu pluća...

Foto: Tanjug/AP

Vakcina jedini način da se suzbije korona

Zarazila se pre tri nedelje. Dobila je temperaturu. Odmah smo je vodili kod lekara. U Aranđelovcu su ustanovili da ima koronu i poslali je na kućno lečenje. Pet dana se mučila sa temperaturom, a onda je u petak uveče, 1. oktobra, dobila gušenje. Počela je da se otvara i prokrvarila je. Sutradan, rano ujutru smo ponovo otišli u bolnicu u Aranđelovcu. Sanitetom su je poslali u "Dragišu Mišović" - priča Dalibor suprug nesrećne žene.

Stanje joj se naglo pogoršalo, intubirana je i reanimirana, ali, nažalost, bez uspeha. 

Dalibor kaže da se njegova supruga nije vakcinisala, jer su joj tako savetovali u klinici u Novom Sadu gde je vođena trudnoća.

Nažalost ovo nije jedina trudnica i porodilja koja je izgubila bitku sa koronom, a u Srbiji je namanje 9 žena preminulo od posledica surovog virusa. Većina njih nije bila vakcinisana.

Ana iz Vrnjačke Banje porođena u osmom mesecu

Porodilja Ana Pecić (36) iz Vrnjačke Banje preminula je u UKC Kragujevac 8. oktobra, a prethodno je hitnim carskim rezom rodila bebu u osmom mesecu trudnoće.

Ona je prvo primljena u kraljevaču bolnicu u veoma lošem stanju, a odmag nakon pregleda hitno je prebačena za Kragujevac, gde je nakon četiri dana izdahnula.

Foto: youtube.com

Ana Pecić umrla u UKC Kragujevac

- Trudnica iz Vrnjačke Banje, od 36 godina, koja je bila u osmom mesecu, dovezena je kod nas 4. oktobra u vrlo teškom stanju, životno ugrožena, sa saturacijom 75 na protoku kiseoniku. Odmah je urađena medikamentna reanimacija, stavljena je na "haj flou" ventilaciju, konsultovan je ceo stručni tim lekara i porođena i istog dana je porođena carskim rezom dok je bila na respiratoru. Dete je nakon rođenja odmah prebačeno u intenzivnu negu na neonatologiji, gde je intubirano, odnosno stavljeno na respirator jer je hemodinamski nestabilno - rekao je dr Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac.

Dr Milisavljević ističe da prema njegovim saznanjima i ova žena nije bila vakcinisana, a ovo joj je bio drugi porođaj.

Dvadesetogodišnjakinja nosila blizance

Trudnica (20) Jovana Petrović iz Knjaževca preminula je 6. oktobra u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu od posledica zaraze korona virusom.

Ona je 2. oktobra, u četvrtom mesecu blizanačke trudnoće, primljena u UKC Niš, a zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačena je u jedinicu intenzivne nege dan kasnije, gde je bila priključena na mašinu za veštačku ventilaciju.

Foto: youtube.com/Belle amie

Jovana Petrović preminula u  UKC Niš

Trudnica iz Knjaževca stara 20 godina u četvrtom mesecu trudnoće, blizanačka trudnoća, nevakcinisana egzitirala je sinoć u 23 sata. Dan pre toga stavljena je na respirator - kazao je Zoran Perišić, direktor niškog UKC.

Mlada i zdrava, Jovana pre korone nije bolovala, govorila je njena majka Ana.

Mlada Anja iz Pirota ostavila devojčicu iza sebe

Anja I. (23) preminula je od posledica kovida 24. septembra u  Kliničkom centru u Nišu. Porodilja je nakon intubiranja i nekoliko reanimacija izgubila bitku. 

Dr Zoran Perišić potvrdio je da je mlada žena bila potpuno zdrava pre korone, ali nevakcinisana. 

Stanje je naglo krenulo da joj se pogoršava, a porođena je carskim rezom. Iza sebe je ostavila zdravu devojčicu tešku 3.400 grama.

Milijana se 18 dana borila

Milijana Radovanović (31) iz Vlasotinca preminula u sedmom mesecu trudnoće u kovid bolnici u Kruševcu.

Trudnica je posle višednevne borbe izgubila bitku sa virusom korona i preminula je u bolnici u Kruševcu.

Ona je iz Leskovca, gde je bila u bolnici, zbog teške kliničke slike odmah transportovana u Kovid bolnicu u Kruševcu gde joj se stanje, uprkos naporima lekara, i dalje komplikovalo, pa se borba za život, koja je trajala 18 dana, završila tragičnim ishodom.

Iza sebe je ostavila supruga i dvoje dece, a iz Kovid bolnice u Kruševcu tvrde da ni ova žena nije bila vakcinisana.

Beba Milica preživela

Porodilja Maja Punović (27) iz Zaječara preminula 29. aprila u KC Niš, prethodno je u 35. nedelji rodila zdravu devojčicu Milicu.

Nakon porođaja, majka je zadržana na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, dok je beba prebačena na Kliniku za dečje interne bolesti. Uprkos tome što je njeno stanje sve vreme bilo ozbiljno, osoblje ove ustanove se nadalo da će da se izbori sa bolešću. U tome, nažalost, nisu uspeli.

Na sreću, njena beba je preživela.

Majka petoro dece preminula u četvrtom mesecu trudnoće

Trudnica I. M. (32) iz Kostolca, preminula je 9. aprila u Opštoj bolnici u Požarevcu. Ona je te večeri primljena u bolnicu u veoma teškom stanju. Od tegoba su dominirali bolovi u donjem delu stomaka, leđima, jak kašalj i bol u grudima.

Žena je bila u četvrtom mesecu trudnoće sa svojim šestim detetom.

Na prijemu je bila u polusvesnom stanju, pritisak joj je bio izuzetno nizak, gotovo nemerljiv, te je pregledana po hitnompostupku. Posle ultrazvučnih pregleda srca i abdomena, podvrgnuta je hitnoj hirurškoj intervenciji prilikom koje je ustanovljeno unutrašnje krvarenje usled pucanja ulkusa (čira) na želucu.

Odmah na prijemu urađen joj je antigenski tekst koji je potvrdio da je pozitivna na korona virus.

Tamara umrla pet dana nakon porođaja

Tamara D. (25) iz Velike Plane korona virusa umrla je u KBC "Dr Dragiša Mišović" pet dana pošto je porođena na respiratoru.

Ona hitno porođena 30. marta carskim rezom na respiratoru, u devetom mesecu trudnoće. Rodila je zdravog dečaka, koji je odmah prebačen na Institut za neonatologiju.

Nesećna žena je u jako lošem stanju po porođaju smeštena u postkoronarnu jedinicu, a uprkos borbi lekara, bitka za njen život izgubljena je 4. aprila.

Iza Tamare je ostala ćerkica od nepune dve godine, tek rođeni sinčić i suprug.

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Pixabay

Preporuka struke da se trudnice vakcinišu u prvom trimestru

Nažalost, veliki je broj trudnica i porodilja čije je živote korona ugasila, s toga je apel struke da se trudnice vakcinušu već u prvom trimestru trudnoće.

- Trudnice se mogu vakcinisati protiv Kovid-19 u prvom trimestru trudnoće i što je trudnoća starija, veći je rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike - istakla je Ana Mitrović, načelnica bolnice u "Narodnom frontu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading