PUTOVANJE SA LJUBIMCEM: Pas može u avion za 45 evra

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na to za koji transport životinje da se odlučite, morate je pripremiti za putovanje i nabaviti dokumenta koja su potrebna za izlazak iz zemlje. Za vožnju po gradu spas je pet-taksi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nisu svi spremni da povezu i psa

Ukoliko ste planirali da putujete sa ljubimcem, bilo da je to mačka, pas ili ptica, dobro razmislite čime ćete ih odvesti. Naši ljubimci često su neželjeni putnici javnih prevoza, iako je u Srbiji odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda propisano da putnik može uneti psa visine do 40 cm mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini. Uredba postoji, ali često ne bude ispoštovana od strane vozača i drugih putnika, pa je sigurnije da pozovete pet-taksi, za koji cene vožnje variraju u zavisnosti od zone u kojoj se prevozi. Recimo, ako je prva zona, to jest centar grada, vožnja iznosi do 1.000 dinara, a ukoliko psa vozimo iz daljih beoopština (Rakovica, Žarkovo, Višnjička banja) do, na primer, centra, u cenu se uračunava i dolazak, pa se cene kreću do 1.800 dinara.

OBAVEZAN TRANSPORTER

U Železnici Srbije nema ograničenja po pitanju veličine ljubimaca, ali mora biti u transporteru. Ukoliko je male veličine i vlasnik transporter drži u krilu, ne plaća se karta za prevoz životinje. Ako je pas viši od 30 cm, plaća se karta u vrednosti od 50 odsto od vozne karte - navode iz Železnice Srbije. Za veće pse su predviđena službena kola, međutim, ovakvih kola vrlo je malo u saobraćaju, te je prevoz većih pasa vozom otežan. Neki autobuski prevoznici ne voze, a neki voze ljubimce. "Niš ekspres" navodi da životinje mogu da putuju sa njima, ali u prtljažniku, za 50 dinara.

 

- U putničkom delu ne unosimo životinje zato što se mnogo ljudi plaši životinja, a neki od njih su i alergični. Drže se u transporterima, a cena je 50 dinara, kao za običan prtljag - navode iz "Niš ekspresa".

Iz "Laste" navode da je novim zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji važi od 13. 2. 2017, zabranjen prevoz životinja, pa se toga i pridržavaju.

DOBRA VOLJA TAKSISTE

I kod taksista je slično stanje.
- Isključivo je odluka taksiste da li će da primi životinju u vozilo. Zato je potrebno da se naglasi da li se prevozi ljubimac kako bismo poslali vozača koji hoće da vozi. Ukoliko je u pitanju veliki pas, vožnja se dodatno naplaćuje 100 dinara, za male i srednje životinje prevoz je besplatan - kažu iz "Naksi taksija".

Putovanje avionom

Na sajtu "Er Srbije" nalaze se tačna pravila putovanja sa psima, mačkama i pticama:

  • Prihvatamo ljubimce samo ako su oni kuca, maca ili mala ptica
  • Ljubimac ne sme biti opasan, agresivan i neprijatnog mirisa
  • Neophodno je da pribavite dozvolu za ulazak ljubimca u zemlju u koju putujete
  • Neophodno je da imate uverenje o vakcinisanju protiv besnila
  • Nosiljka i životinja ne smeju biti teži od 8 kg. Nosiljka može da bude kavez, vreća, kutija za pse i sl.
  • Ona će biti smeštena ispod sedišta ispred vas tokom leta. Između Srbije i regiona karta je 25 evra. Unutar Evrope, osim prethodno navedenih država, cena je 45 evra letove koje obavlja "Er Srbija".

 

CENE PREVOZA

0 dinara košta vožnja ljubimca gradskim autobusom*
50 dinara cena karte u autobusu za pse i mačke**
0 dinara košta vožnja vozom psa ili mačke ako su malog rasta
50 odsto vrednosti vozne karte plaća se za transport velikog ljubimca vozom
100 dinara vožnja većeg psa običnim taksijem uz vlasnika**
1.000 dinara vožnja u prvoj zoni pet-taksijem
25 evra cena avio-karte za ljubimca koji leti iz Srbije u regionalne zemlje****
45 evra cena avio-karte za evropske zemlje
*vlasnik mora da kupi kartu 
** "Niš ekspres", drže ih u prtljagu
*** iznos se dodaje na krajnji taksi račun vlasnika
****letovi "Er Srbije"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading