VELIKE PROMENE: Šta se dešava u telu ako svaki dan jedete meso?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

24.04.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste klasičan mesožder, za vas je dan bez mesa ravan paklu. Ali, sa druge strane, zbog sopstvenog zdravlja morate da vodite računa o količini koju konzumirate.

VELIKE PROMENE: Šta se dešava u telu ako svaki dan jedete meso?

Foto: shutterstock

Ako svaki dan konzumirate meso, to može da utiče na naše zdravlje. Iako je meso važan izvor proteina, previše mesa može dovesti do negativnih posledica.

Meso sadrži esencijalne aminokiseline, vitamin B12, gvožđe i cink, ali takođe može biti bogato mastima.

Prekomerna konzumacija masti može dovesti do povećanja telesne težine, što može da prouzrokuje metaboličke poremećaje i da utiče na nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Raznolikost mesa

Postoji mnogo varijacija mesa, od pilećeg i svinjskog do goveđeg i jagnjećeg mesa. Svaka vrsta mesa ima svoje karakteristike i nutritivne vrednosti, ali treba voditi računa o količini konzumacije i načinu pripreme.

Foto: Shutterstock

Dobre i loše strane mesa

Prerađeno meso i dodaci

Prerađeno meso može da sadrži dodatne sastojke kao što su šećer, hranljive materije ili dodate masti. Hamburgeri, viršle i pržena piletina spadaju u kategoriju ultraprerađenog mesa. Važno je obratiti pažnju na deklaracije proizvoda kako bismo bili svesni svih dodataka koje unosimo putem mesa.

Preporučena doza proteina i konzumacija mesa

Preporučena dnevna doza proteina je 0,8 grama po kilogramu telesne težine. Stručnjaci preporučuju konzumaciju najviše 26 porcija mesa nedeljno, uz napomenu da ljudi ne moraju da jedu meso svaki dan ukoliko unose adekvatne količine proteina sa hranom koja je bogata hranljivim materijama.

Zaključak

Važno je da vodite računa o količini konzumiranog mesa, da birate vrste mesa sa manje masti i izbegavate prekomerno prerađeno meso. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading