STRUČNJACI OTKRIVAJU: Šta smete da pijete na Vaskrs, a koja pića obavezno morate da izbegavate?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

04.05.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskršnja trpeza je prepuna teško svarljive hrane, jela od jaja i majoneza, kolača, što može opteretiti našu jetru

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Šta smete da pijete na Vaskrs, a koja pića obavezno morate da izbegavate?

Foto: Shutterstock

Klinička dijetetičarka Roksana Sroda otkriva listu preporučenih i zabranjenih pića za praznike, ističući koliki uticaj pića mogu imati na naše telo i na opšte stanje nakon celodnevnog obedovanja.

Preporučena pića

Prema rečima dijetetičarke, ako se odlučimo za konzumiranje alkohola, najbolji izbor je belo vino. Ono je najlakše svarljivo, sadrži najmanje kalorija i blago podržava proces varenja. Crno vino takođe može biti opcija, ali treba imati na umu da je teže svarljivo. Takođe, Roksana preporučuje izbegavanje obojenih alkohola poput likera i viskija, zbog njihovog visokog sadržaja kalorija i šećera.

Zabranjena pića

Dijetetičarka ističe da bi trebalo izbegavati zaslađena pića, posebno gazirana i sokove, čak i prirodne, zbog visokog sadržaja kalorija. Takođe, savetuje izbegavanje kafe sa šećerom i mlekom, uz napomenu da kofein povećava apetit za slatkišima. Istraživanja su pokazala da konzumiranje kafe uz kolač može dovesti do veće konzumacije slatkiša.

Foto: pixabay.com

Vino je najbolji izbor

Ultimativni izbor: voda

Najbolji izbor pića tokom praznika je, kako ističe dijetetičarka, voda. Preporučuje dodavanje limuna, krastavca ili listova sveže nane radi poboljšanja ukusa za one koji ne vole čistu vodu. Ovo je posebno korisno i može se konzumirati između obroka kako bi se održala hidratacija.

Trikovi za bolje varenje

Roksana otkriva trik koji može biti od koristi tokom praznika - konzumiranje vode sa kašičicom jabukovog sirćeta radi poboljšanja varenja i regulisanja glikemije. Alternativa je topla voda sa svežim đumbirom, što takođe može pozitivno uticati na varenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading