RUSKA VOJSKA NAPUŠTA AZERBEJDŽAN: Evo šta to znači za Jermeniju i Nagorno-Karabah i zašto su to učinili baš sad

Autor:

Svet

17.04.2024

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovu informaciju potvrdio je portparol Kremlja Dimitri Peskov

RUSKA VOJSKA NAPUŠTA AZERBEJDŽAN: Evo šta to znači za Jermeniju i Nagorno-Karabah i zašto su to učinili baš sad

Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dimitri Peskov potvrdio je danas povlačenje ruske mirovne misije i azerbejdžanskog regiona Nagorno-Karabah.

Peskov je to potvrdio odgovarajući na pitanje o navodima azerbejdžanskih medija o tom povlačenju ruske vojske, prenosi ruski Interfaks.

Azerbejdžanski region Nagorno-Karabah, gde većinom žive Jermeni, bio je sporna teritorija godinama, a Azerbejdžan je prošle godine iznenada osvojio tu enklavu.

Potom je 1. januara ove godine ukinuta međunarodno nepriznata Republika Nagorno-Karabah, a hiljade Jermena je napustilo taj region.

Više diplomatskih razgovora između Bakua i Jerevana o konfliktu održano je u Ženevi, a ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova izjavila je u ponedeljak da je Rusija prinuđena da predloži premeštanje pregovora o ratu između Jermenije i Azerbejdžana iz Švajcarske u neku drugu zemlju.

Zaharova je ovime kritikovala Švajcarsku jer je, kako je ona ocenila, prekršila principe neutralnosti "neodgovornim držanjem na otvoreno antiruskom putu".

Kad smo kod Rusa, u gradu Džankoj, na Krimu, začule su se eksplozije u okolini vojnog aerodroma blizu ovog grada, rekli su žitelji, a prenosi Ukrinform.

Ministarstvo saobraćaja Krima, pod ruskom upravom, saopštilo je da je deonica autoputa Džankoj-Feodosija kod Džankoja privremeno zatvorena za saobraćaj, a da je organizovan obilazni put, prenosi RIA Novosti.

U saopštenju ministarstva nije saopšten razlog zatvaranja autoputa, a nije navedeno da je došlo do eksplozije kod Džankoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading