UBIJEN NOVINAR: Istraživao slučajeve korupcije, napravio je jednu FATALNU grešku

Autor:

Svet

16.04.2024

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znao je da mu je u poslednje vreme bio ugrožen život

UBIJEN NOVINAR: Istraživao slučajeve korupcije, napravio je jednu FATALNU grešku

Foto: Vladimir Lukić

Kolumbijski novinar Haime Vaskez (54), koji je uglavnom istraživao slučajeve korupcije, ubijen je u nedelju u gradu na severoistoku Kolumbije na granici sa Venecuelom, gde je krajem prošle nedelje počinjeno najmanje devet ubistava, rekli su izvori iz policije.

Vaskez je bio novinar, advokat i aktivista poznat po "razotkrivanju korupcije" u regionu, naveo je kolumbijski predsednik Gustavo Petro na platformi Iks.

On je naredio „temeljnu istragu“ kako bi se počinioci uhapsili. Dokazi i video snimci nadzornih kamera koje su objavili kolumbijski mediji potvrđuju da je Haime Vaskez ubijen u prodavnici u Kukuti, pred najmanje deset svedoka.

Kolumbijsko tužilaštvo je objavilo na platformi Iks da je izvršilac ubistva, nakon što je više puta pucao u novinara i aktivistu, „pobegao na motociklu“.

Članovi porodice ubijenog novinara potvrdili su da je njegov nalog na platformi Vocap korišćen nakon zločina.

Džonatan Mohika, prijatelj ubijenog novinara u izjavi lokalnim medijima, rekao je da je Vaskez bio posvećen istraživanju i isticanju u javnoj debati pitanja "o kojima mnogi više vole da ne govore".

"Stalno je primao pretnje zbog svojih otkrića", rekao je Mohika. Vaskez je na Fejsbuka objavljivao emisije u kojima je razotkrivao nezakonitosti javnih ugovora i zloupotrebe ovlašćenja od strane lokalnih vlasti.

Kolumbijska fondacija za slobodu štampe (FLIP) osudila je ubistvo i pozvala na "brzu i temeljnu istragu".

„Rad Haimea Vaskeza, koji je otkrio nepravilnosti u javnim ugovorima i korupciona dela, učinio ga je veoma poznatim” građanima, istakla je i ova institucija koja je evidentirala 167 ubistava novinara od 2006. godine.

Prema podacima FLIP-a, 163 novinara objavila su da su primila pretnje u 2023. godini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading