INTERVJU KOJI JE UZDRMAO LATINSKU AMERIKU: Milej žestoko uvredio kolumbijskog predsednika, Bogota proterala argentinske diplomate (VIDEO)

Autor:

Svet

29.03.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milej, koji je rođen kao katolik, izrazio je želju za prelazak na judaizam.

INTERVJU KOJI JE UZDRMAO LATINSKU AMERIKU: Milej žestoko uvredio kolumbijskog predsednika, Bogota proterala argentinske diplomate (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Kolumbijska vlada naredila je proterivanje svih argentinskih diplomata nakon intervjua u kojem je argentinski predsednik svog kolumbijskog kolegu nazvao terorističkim ubicom.

- Izjave argentinskog predsednika narušile su poverenje naše nacije i uvredili dostojanstvo predsednika Gustava Petra koji je izabran demokratski - saopštilo je kolumbijsko Ministarstvo spoljnih poslova u sredu.

Novi argentinski ultradesničarski predsednik, Havijer Milej, u razgovoru s novinarom, Andresom Openhajmerom, komentarisao je zaustavljeni plan ekonomske štednje i čvrstu podršku Izraelu nakon međunarodne osude rata u Gazi, prenosi Jutarnji list.

- Ne možete puno da očekujete od nekog ko je bio teroristički ubica - rekao je Milej za prvog kolumbijskog levičarskog predsednika.

Osim njega, u intervjuu je uvredio i meksičkog predsednika, Andresa Manuela Lopeza Obradora, nazvavši ga "neznalicom". Povod za to verovatno je bilo što je Lopez Obrador ranije kritikovao Milejevu politiku i uporedio ga s diktatorom. U četvrtak je u objavi na društvenim mrežama Lopez Obrador uzvratio udarac pitajući se zašto su Argentinci glasali za nekog ko nije u pravu i prezire narod.

U gotovo sat vremena dugom intervjuu Milej je takođe branio odgovor Izraela na teroristički napad Hamasa, rekavši kako je rat u Gazi unutar vladavine zakona.

- Izrael je bio meta brutalnog napada, takve stvari zahtevaju primeren odgovor. Izrael nije napravio nikakav eksces - rekao je Milej.

Milej, koji je rođen kao katolik, izrazio je želju za prelazak na judaizam zato što smatra da je njegov sastanak s izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, bio jedan od najtoplijih koje je održao otkako je preuzeo dužnost. Priznao je da se nada da će bivši predsednik, Donald Tramp, pobediti na američkim izborima u novembru, ali da nameravaju da ostanu saveznici ko god preuzme dužnost.

SAD i Izrael su saveznici Argentine tako da nije tajna da su moje ideje sličnije onima republikanske stranke, ali imamo odličan odnos i s demokratima, tvrdi Milej.

Ponovio je i svoju nameru da zatvori centralnu banku zemlje nazivajući je mehanizmom prevare, ali nije naveo ko će biti odgovoran za fiskalnu politiku u zemlji ako tu ideju sprovede. Milej je priznao da je njegov pokušaj reforme zastao u argentinskom Kongresu poslednjih nedelja, ali da njegova vlada ostaje pri nameri da zatvori centralnu banku u roku od tri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading