IZRAEL SE SAGINAJTI NEĆE! Netanjahu otkazao posetu Vašingtonu: Ovo je JASNA poruka Hamasu!

Autor:

Svet

27.03.2024

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je otkazao sastanak u Vašingtonu nakon što su SAD odbile da ulože veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN!

IZRAEL SE SAGINAJTI NEĆE! Netanjahu otkazao posetu Vašingtonu: Ovo je JASNA poruka Hamasu!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je odluka o otkazivanju posete najviših saradnika Vašingtonu upućena Hamasu kao jasna poruka da se Izrael neće povinovati međunarodnom pritisku da zaustavi rat u Gazi.

Netanjahu je istakao da je ovo bio odgovor na nedavnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, a koju SAD nisu blokirale svojim vetom, prenosi Una.rs.

Foto: Tanjug/AP

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer

Reakcija Izraela na rezoluciju Saveta bezbednosti UN

Izraelski premijer je naglasio da je odluka o otkazivanju sastanka u Vašingtonu usledila nakon što su SAD odbile da blokiraju rezoluciju kojom se zahteva prekid vatre u Gazi. Netanjahu je optužio SAD da su "napustile" svoju prethodnu politiku, ističući da su SAD ranije triput iskoristile pravo veta da blokiraju slične rezolucije.

Zahtevi Hamas-a i izraelska ofanziva

Izraelski premijer je istakao da je Hamas postavio nerealne zahteve, a rezolucija koja je usvojena takođe poziva na oslobađanje svih talaca. Ova rezolucija usledila je nakon serije neuspešnih pokušaja u Savetu bezbednosti UN da se postigne dogovor oko prekida vatre. Netanjahu je naglasio da je izraelska ofanziva bila odgovor na napade Hamasa na južni deo Izraela 7. oktobra.

Međunarodna reakcija i poziv UNRWA

Rezolucija Saveta bezbednosti UN poziva na momentalni prekid vatre do kraja meseca ramazana i na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca". U međuvremenu, UNRWA je pozvala Izrael da opozove odluku o zabrani isporuke hrane u severnu Gazu, dodatno komplikujući situaciju u regionu. Ova reakcija izraelskog premijera dolazi u trenutku kada međunarodna zajednica pokušava da pronađe rešenje za eskalaciju nasilja u Gazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading