"NAPAD IRANA AKT SAMOODBRANE" Sirija čvrsto stala uz Teheran

Autor:

Svet

14.04.2024

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske vazduhoplovne snage raketirale su 1. aprila zgradu iranskog Generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku.

"NAPAD IRANA AKT SAMOODBRANE" Sirija čvrsto stala uz Teheran

Foto: Youtube/Associated Press

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je da napad Irana na Izrael predstavlja akt samoodbrane.

- Iranski udari na izraelske vojne ciljeve izvođeni su u okviru iranskog ostvarivanja prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN - navodi se u saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavila SANA.

Ministarstvo je dodalo da Sirija izražava solidarnost sa Iranom.

Iranska islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je u subotu uveče da napada teritoriju Izraela kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji početkom aprila. Napad je prema različitim izvorima izveden sa nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica.

Izraelske vazduhoplovne snage, podsetimo, raketirale su 1. aprila zgradu iranskog Generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku, a prema navodima IRGC ubijeno je sedam visokih oficira. Među njima su Mohamed Reza Zahedi, koji je bio komandant snaga Kuds u Siriji i Libanu, i njegov zamenik, Mohamed Hadija Hadži Rahimi.

Teheran je rekao da zadržava pravo da odgovori.

Podsetimo, Iran je izazvao međunarodnu osudu nakon što je lansirao seriju balističkih raketa u pravcu Izraela. Evropska unija je najoštrije osudila ovaj napad, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, istakao je da je ovo "eskalcija bez presedana" i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti.

Iransko lansiranje stotina dronova ka Izraelu predstavlja nezapamćenu akciju koja pokazuje spremnost Irana da koristi svoje vojne resurse kao odmazdu za napade na svoje predstavnike u inostranstvu.

Napetosti između Irana i Izraela predstavljaju ozbiljnu pretnju za regionalnu stabilnost i zahtevaju hitnu reakciju međunarodne zajednice. Situacija ostaje napeta, a budućnost ovog sukoba ostaje neizvesna u svetlu novih dešavanja na Bliskom istoku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading