PROGLAŠENO VANREDNO STANJE! Nivo reke Ural dostigao istorijski rekord!

Autor:

Svet

11.04.2024

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U regionu je proglašeno vanredno stanje, a očekuje se da će poplava dostići novi rekord u naredna 24 časa.

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE! Nivo reke Ural dostigao istorijski rekord!

Foto: Printscreen Twitter

U ruskom gradu Orenburg, nivo vode reke Ural je dostigao istoriji rekord od 1.087 centimetara, a to je danas saopštio guverner Orenburške oblasti Denis Pasler predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na sastanku o poplavama koje su pogodile region prethodnih dana.

- Najteža situacija je u Orenburgu. Voda u reci Ural dostigla je najviši nivo u zabeleženoj istoriji, 1.087 centimetara - rekao je Pasler.

Kako je naveo guverner, prethodni rekord je postavljen 1942. godine, kada je voda porasla na 942 centimetra.

On je takođe dodao da u Orenburgu i Orsku, uprkos poteškoćama, sve osnovne službe rade, uključujući snabdevanje vode, struje i grejanja, ali smanjenim kapacitetom.

U Orenbuškoj oblasti je poplavljeno skoro 12.000 stambenih kuća i oko 15.000 kućnih parcela, a evakuisano je 7.800 ljudi, uključujući više od 2.100 dece.

U regionu je proglašeno vanredno stanje, a očekuje se da će poplava dostići novi rekord u naredna 24 časa, prenosi TASS.

Kako se ponašati u slučaju poplave reka?

Poplave reka su prirodni fenomen koji može izazvati velike probleme i štete. U slučaju da se nađete u situaciji kada se reka izlila, važno je da znate kako pravilno reagovati kako biste sačuvali svoju bezbednost i imovinu.

Pratite uputstva nadležnih organa

U slučaju najave poplave ili kada primetite da voda reke naglo raste, važno je da pratite uputstva i obaveštenja nadležnih organa. To mogu biti lokalne vlasti, vatrogasne službe ili civilna zaštita. Oni će vam pružiti neophodne informacije o evakuaciji, mestima za sklonište i drugim merama opreza.

Napustite ugroženo područje na vreme

Ako dobijete naređenje za evakuaciju, nemojte oklevati. Napustite ugroženo područje na vreme i pratite naznačene evakuacione puteve. Uzmite sa sobom neophodne lične stvari, dokumenta, hranu i vodu.

Izbegavajte putovanje kroz poplavljena područja

Nakon poplave, može se desiti da su neki putevi i mostovi oštećeni. Ukoliko je moguće, izbegavajte putovanje kroz poplavljena područja dok nadležne službe ne proglase da je situacija bezbedna.

Čuvajte se struje vode

Poplave reka mogu stvoriti jake struje vode koje predstavljaju ozbiljan rizik po bezbednost ljudi. Nikada ne pokušavajte da preplivate poplavljena područja ili da se borite protiv struje vode. Umesto toga, potražite sigurno sklonište na višem terenu.

Zaštitite imovinu koliko je to moguće

Ukoliko imate vremena pre nego što voda doseže vaš dom, preduzmite mere za zaštitu imovine. Podignite dragocenosti na više police, isključite električne uređaje i pokušajte da podignete nameštaj i aparate sa poda.

Posle poplave, budite oprezni

Nakon što voda počne da opada, budite oprezni prilikom povratka u svoj dom. Proverite da li je struja isključena pre nego što uđete u kuću, proverite strukturalnu stabilnost zgrada i budite oprezni prilikom čišćenja kako biste izbegli povrede.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading