IZRAEL VRAĆA PALESTINCE KUĆAMA? Više od 150.000 građana Gaze mogu do svojih domova, ali samo pod JEDNIM USLOVOM

Autor:

Svet

10.04.2024

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procena Izraela je da Hamas još ne želi da postigne dogovor, rekla su dvojica izraelskih zvaničnika

IZRAEL VRAĆA PALESTINCE KUĆAMA? Više od 150.000 građana Gaze mogu do svojih domova, ali samo pod JEDNIM USLOVOM

Foto: Tanjug/AP

Izrael je na pregovorima o prekidu vatre u Gazi u Egiptu pristao na ustupke oko povratka Palestinaca na sever enklave, ali veruje da islamistička grupa Hamas ne želi da postigne dogovor, izjavili su danas izraelski zvaničnici.

Dvojica zvaničnika upućena u situaciju navela su da će na odnovu predloga SAD za primirje, Izrael pristati na povratak 150.000 Palestinaca na severu Gaze bez bezbednosnih provera, preneo je Rojters.

Zauzvrat, rekli su oni, Hamas će morati da preda spisak žena, starijih i bolesnih talaca koje još drže u životu.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua odbila je da pruži komentar. Hamas je u utorak naveo da najnoviji predlog koji su izneli egipatski i katarski posrednici ne ispunjava zahteve, ali da će ga dodatno proučiti pre nego što odgovore.

Procena Izraela je da Hamas još ne želi da postigne dogovor, rekla su dvojica izraelskih zvaničnika.

Inače, napad Irana na Izrael sa sopstvene teritorije izazvao bi izraelski odgovor istom merom, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

"Ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran“, napisao je Kac na društvenoj mreži X na hebrejskom i persijskom, označavajući iranskog vrhovnog vođu Alija Hamneija, prenosi Rojters.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je danas da Izrael "mora biti kažnjen" i da će "biti kažnjen" zbog napada na iranski konzulat u Siriji za koji Teheran krivi Tel Aviv.

„Zli režim je napravio grešku, mora biti kažnjen i biće kažnjen“, rekao je Hamnei u obraćanju povodom obeležavanja Ramazanskog bajrama, prenosi Rojters

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading