VODITELJKA POZVALA NA BOJKOT IZRAELSKIH PROIZVODA, PA DOBILA OTKAZ: ‘Podseća na početak progona jJEVREJA u Nemačkoj‘

Autor:

Svet

10.04.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Helen Fares otpuštena zbog objava na društvenim mrežama

VODITELJKA POZVALA NA BOJKOT IZRAELSKIH PROIZVODA, PA DOBILA OTKAZ: ‘Podseća na početak progona jJEVREJA u Nemačkoj‘

Foto: Screenshot X

Javni nemački emiter SWR izazvao je pažnju u utorak kada je saopštio da je otpustio svoju voditeljku, Helenu Fares, zbog njenih ponovljenih poziva na bojkot proizvoda iz Izraela na društvenim mrežama. U saopštenju koje je izdao program Jugoistočnog emitovanja nemačke javne medijske službe, istaknuto je da je uloga Faresove kao voditeljke zahtevala visok stepen neutralnosti kako bi se zaštitila nezavisnost i kredibilnost programa, što ona nije uspela da održi svojim aktivnostima na društvenim mrežama.

Stav SWR-a

U saopštenju je pojašnjeno da zaposleni imaju pravo na svoje političke stavove, ali je priroda Faresovih aktivnosti na društvenim mrežama ugrozila osnovnu neutralnost koja se očekuje od voditelja programa. Zanimljivo je primetiti kako javni emiter stavlja prioritet na očuvanje nepristrasnosti kod svojih zaposlenih, posebno u kontekstu osetljivih političkih pitanja.


Helen Fares, poreklom iz Sirije, predstavljala se kao novinarka i aktivistkinja na društvenim mrežama. Njen Instagram profil, pod pseudonimom 'Ms Baklava', sadržao je pozive na bojkot izraelskih proizvoda i promovisao aplikaciju za identifikaciju robe iz Izraela u prodavnicama. Ovo ističe preplitanje ličnog aktivizma i profesionalnih odgovornosti u doba društvenih mreža, postavljajući pitanja o granicama između ličnog izražavanja i profesionalnog ponašanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ms Baklava (@helenfares)



Nakon njenog otpuštanja, Fares se obratila na Instagramu sa objavom u kojoj je proglasila:

"Nemački mediji žele da nas ućutkaju, ali mi se nećemo ućutkati." Ovaj odgovor je pokrenuo dalje diskusije i privukao pažnju različitih grupa, uključujući 'Jewish Voice for a Just Peace in the Middle East', koji je prethodno privukao pažnju javnosti svojim kontroverznim prikazivanjem terorističkog napada Hamasa i invazije Izraela 7. oktobra. Nastala debata istražuje kompleksnosti slobode izražavanja, političkog aktivizma i uticaja ličnih stavova na profesionalne povezanosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ms Baklava (@helenfares)



Poziv na bojkoti izraelskih proizvoda izazvao je istorijske paralele, pri čemu mnogi povlače poređenja sa progonom Jevreja u Trećem rajhu i čuvenim sloganom "Nemci, branite se, ne kupujte od Jevreja." Ovaj aspekt priče skreće pažnju na osetljivost i istorijski značaj ekonomskih bojkota u kontekstu geopolitičkih sukoba.

Otpuštanje Helene Fares iz SWR-a zapalilo je širu raspravu, osvetljavajući preplitanje ličnog aktivizma, profesionalnih odgovornosti i implikacija advokacije na društvenim mrežama u savremenom medijskom pejzažu.

(Hina)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading