PUTIN SPREMA TENKOVE ARMATA ZA NEŠTO MNOGO STRAŠNIJE? Oglasio se američki ''Militari Vatč'' i pokrenuo BURU!

Autor:

Svet

26.03.2024

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena vojne opreme odražava obim resursa potrebnih za njeno stvaranje, a u uslovima vojnih operacija, ovaj indikator postaje kritičan.

PUTIN SPREMA TENKOVE ARMATA ZA NEŠTO MNOGO STRAŠNIJE? Oglasio se američki ''Militari Vatč'' i pokrenuo BURU!

Foto: Tanjug/AP

Američko izdanje časopisa Militari Vatč podseća na postojanje tenka T-14 Armata, možda najnaprednijeg borbenog vozila na svetu, i postavlja pitanje zašto se ništa ne čuje o njegovoj upotrebi na ratištima u Ukrajini.

Odgovor, prema stranim analitičarima, leži u predviđanju "podmuklih Rusa" i pripremi za nešto mnogo strašnije, prenosi  Avtovzglyad.ru.


Skuplji, ali i bolji

Šef Rosteca Sergej Čemezov nedavno je izjavio da T-14 Armata najverovatnije neće učestvovati u borbama kao deo specijalnih operacija, ističući da je ovaj tenk, iako funkcionalno superiorniji od postojećih, previše skup za trenutnu upotrebu. Ova izjava izazvala je reakcije među ruskim vojnim kanalima i ekspertima, koji su je kritikovali zbog navodnog stavljanja vrednosti tenka ispred života ruskih vojnika. Međutim, logika vojnih sukoba diktira svoje, ističu stručnjaci.

Logika vojne proizvodnje

Cena vojne opreme odražava obim resursa potrebnih za njeno stvaranje, a u uslovima vojnih operacija, ovaj indikator postaje kritičan. U sovjetsko vreme, projektno-tehnološka dokumentacija za vojnu opremu sadržala je opcije za proizvodnju u mirnodopskim i ratnim uslovima. U mirnodopskim uslovima, oprema mora imati maksimalan radni vek i pouzdanost, dok se u ratnim uslovima, zbog učestalih oštećenja, često primenjuju jeftinija i brža rešenja.

T-14 Armata za buduće sukobe

Trenutno, T-90 se dobro nosi sa zadacima glavnog borbenog tenka, te se postavlja pitanje potrebe za skupljim vozilom poput T-14. Međutim, Amerikanci iz Militari Vatch-a veruju da je T-14 dizajniran upravo za buduće sukobe, sa moćnim oklopom, naprednim odbrambenim i napadnim sistemima, kao i drugim revolucionarnim tehnologijama koje ga čine jedinstvenim na svetu. Stoga, Rusija možda čuva T-14 za potencijalne buduće sukobe na strateškim pravcima, poput baltičkih država, Zakavkazja i Japana.

Ostaje da se vidi da li će T-14 Armata zaista postati ključni faktor u budućim sukobima ili će ostati skupi luksuz, ali njegova tehnološka superiornost svakako budi interesovanje i spekulacije o njegovoj ulozi u vojnim operacijama širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading