UKRAJINA UČI OD NEPRIJATELJA: Kijev gradi "zid smrti" po uzoru na "Surovikinovu liniju" (FOTO)

Autor:

Svet

12.03.2024

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Wall Street Journal izvestio je da Ukrajina radi na jačanju svojih odbrambenih pozicija u iščekivanju ruske ofanzive u proleće.

UKRAJINA UČI OD NEPRIJATELJA: Kijev gradi "zid smrti" po uzoru na "Surovikinovu liniju" (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, objavio je da kijevska vojska gradi više od 1000 kilometara dugu odbrambenu liniju, koja podseća na rusku odbranu poznatu kao "Surovikinova linija".

Nakon sastanka s vojnim čelnicima Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je ukrajinski premijer, Denis Šmihal, izvestio o "ritmu izgradnje novih odbrambenih linija" koje će pokrivati otprilike 1000 kilometara. Prema ukrajinskom čelniku, učvršćivanje obrambenih položaja Kijeva "ogromni je zadatak, ali tempo je sada dobar".

- Računam na pravovremeni završetak - dodao je Zelenski.

Ukrajina radi na pregrupisanju i popunjavanju snaga nakon što je Rusija postigla svoju prvu veliku pobedu na bojnom polju u nekoliko meseci, osvajanjem Avdejevke prošlog meseca i gurajući istočnu liniju fronta nešto dalje u ukrajinsku teritoriju.

Šmihal je objavio da je ukrajinska vlada potpisala dodatnih 455 miliona dolara za "izgradnju inženjersko-tehničkih i fortifikacijskih struktura, odgovarajuće opreme i sistema neeksplozivnih barijera".

Britansko Ministarstvo odbrane (MoD) reklo je da je Ukrajina "gotovo sigurno" ubrzala izgradnju svojih odbrambenih položaja.

- Mere uključuju protitenkovske zmajeve zube i jarke, pešačke rovove, minska polja. Vrlo je verovatno da će širenje odbrambenih linija smanjiti sposobnost Rusije da napreduje ili iskoristi taktičke dobitke kao deo svojih ofanzivnih operacija - objavili su britanski obaveštajci.

Wall Street Journal izvestio je da Ukrajina radi na jačanju svojih odbrambenih pozicija u iščekivanju ruske ofanzive u proleće, citirajući i zapadne i ukrajinske zvaničnike. Prema ukrajinskom zapovedniku, Maksimu Žorinu, kijevske trupe grade rovove i protivtenkovske jarke kako bi odbile napade Rusije.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je na društvenim mrežama niz fotografija i snimki izgradnje "zida smrti", koji se sastoji od protivtenkovskih prepreka, podzemnih bunkera, utvrđenih rovova, betonskih zamki, zmajevih zuba…

Odbrana koju grade Ukrajinci podseća na brutalnu rusku Surovikinovu liniju, kompleks fortifikacija i minskih polja koji je izgradio bivši general Sergej Surovikin i koja je zaustavila veliku ukrajinsku protivofanzivu prošle godine.

Kako javljaju zapadni mediji, ukrajinsku odbranu čini čak 42.000 komada "zmajevih zuba".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading