GLAVNI PROTIVNIK PUTINA OSUĐEN NA 25 GODINA ZATVORA: Progovorila njegova supruga i poslala poruku svetu

Autor:

Svet

10.03.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Kara-Murza, uhapšen je u blizini svoje kuće u Moskvi 2022. godine i osuđen u aprilu 2023. godine za izdaju na 25 godina zatvora

GLAVNI PROTIVNIK PUTINA OSUĐEN NA 25 GODINA ZATVORA: Progovorila njegova supruga i poslala poruku svetu

Foto: Tanjug/AP

Supruga ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze ocenila je danas da je britanska vlada mogla biti "glasnija" u vezi sa njegovim pritvorom.

"Britanska vlada je mogla biti glasnija po pitanju njegovog nezakonitog hapšenja i pritvora već dve godine. Vlada šalje veoma loš signal svojim građanima širom sveta da 'ako se nađete u ovakvoj situaciji, izvinite, sami ste'“, rekla je Evgenija Kara-Murza za Skaj njuz.

Ocenila je da politika Velike Britanije u vezi sa taocima i političkim zatvorenicima više nije prihvatljiva u 21. veku "u civilizovanom svetu" i pozvala na "drugačiji pristup” jer je, kako je navela, "broj talaca i političkih zatvorenika širom sveta u porastu”.

On je istakla da je "veoma zahvalna" na nedavnom sastanku koji je imala sa ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom o tom pitanju.

"Uveravao me je u svoju podršku i svoju spremnost da se bori za Vladimirovo oslobađanje... Tako da mislim da je sve u svemu prošlo dobro“, dodala je supruga ruskog opozicionara.

Vladimir Kara-Murza, uhapšen je u blizini svoje kuće u Moskvi 2022. godine i osuđen u aprilu 2023. godine za izdaju na 25 godina zatvora.

Od septembra 2023. kaznu služi u samici u sibirskom gradu Omsku. U januaru ove godine premešten je u drugu kaznenu koloniju u tom gradu i ponovo je smešten u samicu.

U govoru u Predstavničkom domu u Arizoni 2022. godine osudio je rusku invaziju na Ukrajinu. Prošlog meseca se pojavio na sudu putem video-linka i tvrdio da tim za ubistva koji podržava država "fizički eliminiše“ protivnike ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi Skaj njuz.

Kara-Murza je takođe pozvao Ruse da ne odustaju nakon iznenadne smrti Alekseja Navaljnog. Bio je saradnik ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova, koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading