MOSKVA UPUTILA DEMARŠ BERLINU: Rusija traži objašnjenje i upozorava na odmazdu

Autor:

Svet

05.03.2024

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasadoru je saopšteno da je nedopustivo što nemačke vlasti nastavljaju da pokušavaju da ograniče aktivnost ruskih novinara u Nemačkoj.

MOSKVA UPUTILA DEMARŠ BERLINU: Rusija traži objašnjenje i upozorava na odmazdu

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko se nemačke vlasti dotaknu ruskih novinara, koji rade u Nemačkoj, nemački novinari će biti prinuđeni da napuste Rusiju, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova.

- Odmah želim da kažem, za to se već zna preko diplomatskih kanala u Berlinu, da ukoliko se dotaknu ruskih dopisnika i ipak sve što su zamislili isteraju do kraja, nemački novinari će otići iz Rusije - poručila je portparol u emisiji Solovjov lajv.

Prethodno, nemački ambasador u Rusiji, Aleksandar Lambsdorf, pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je upućen demarš i zahtevano objašnjenje u vezi sa razgovorom oficira Bundesvera o napadu na Krimski most.

Foto: Tanjug/AP

 

Pored toga, ambasadoru je saopšteno da je nedopustivo što nemačke vlasti nastavljaju da pokušavaju da ograniče aktivnost ruskih novinara u Nemačkoj i naglašeno je da takvi postupci neće ostati bez odgovora.

Podsetimo, zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, smatra da zbog odbijanja da se sastanu sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovom, ambasadori zemalja Evropske unije (EU), takođe treba da budu proterani iz Rusije.

- Ambasadori zemalja EU u Rusiji odbili su da se sastanu sa ruskim ministrom spoljnih poslova. Tobože po savetu Brisela. To je u suprotnosti sa samom idejom o postojanju diplomatskih misija i ulozi ambasadora. U stvari, sve ove ambasadore treba proterati iz Rusije i sniziti nivo diplomatskih odnosa sa zemljama Evropske unije - napisao je političar na društvenoj mreži Iks.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading