NATO U OPASNOSTI: Ostin tvrdi da će Rusija napasti Baltičke zemlje posle Ukrajine!

Autor:

Svet

01.03.2024

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lojd Ostin upozorava na mogućnost rata ako Ukrajina bude poražena

NATO U OPASNOSTI: Ostin tvrdi da će Rusija napasti Baltičke zemlje posle Ukrajine!

Foto: shutterstock, Tanjug/AP


Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izneo je danas zabrinjavajuće prognoze o mogućem ratu u slučaju poraza Ukrajine od strane ruskih snaga. Ostin je istakao da bi NATO bio uvučen u sukob ukoliko do invazije dođe, a ovo upozorenje dolazi u trenutku kada se razmatraju potezi za pružanje podrške Ukrajini.

Podrška Ukrajini i politički sporovi

Ostinov komentar usledio je nakon što je Kongres odbio da odobri paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 60 milijardi dolara, što je predsednik Džo Bajden izričito zahtevao. Iako postoji značajna podrška ovakvoj vrsti pomoći, politički sporovi oko bezbednosti granica i drugih pitanja doveli su do zastoja u sprovođenju ove mere.

Putinova potencijalna ekspanzija i reakcija NATO-a

Ostin je istakao da bi Putinova potencijalna pobeda u Ukrajini imala dugoročne posledice, te da bi Rusija mogla da preduzme agresivnije akcije u regionu. Posebno je istakao zabrinutost za baltičke nacije - Letoniju, Litvaniju i Estoniju, članice NATO-a, koje bi bile izložene Putinovim ekspanzionističkim ambicijama. Ostin je naglasio da bi eventualni pad Ukrajine mogao dovesti do rata između NATO-a i Rusije.

„Znamo da, ako Putin ovde bude uspešan, neće stati“, rekao je Ostin. "Oni će nastaviti da preduzimaju agresivnije akcije u regionu. I drugi lideri širom sveta, druge autokrate, gledaće na ovo i biti ohrabreni činjenicom da se to dogodilo i da nismo uspeli da podržimo demokratiju", tvrdi Ostin.



Ostin je zaključio svoje izlaganje ističući ozbiljnost situacije, naglašavajući da je važno da se shvati potencijalna opasnost koja proizilazi iz situacije u Ukrajini. Njegove reči ukazuju na duboku zabrinutost i potrebu za hitnim rešavanjem problema kako bi se izbegle ozbiljne posledice po međunarodnu bezbednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading