RUSIJA NEMA OD KOGA DA CVIKA: Za razliku od Amera, mi ne ubijamo civile!

Autor: vostok.rs

Svet

25.03.2018

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske vazduhoplovne snage ne vrše vazdušne udare po stambenim područjima u Istočnoj Guti i ne koriste zapaljive bombe, za razliku od međunarodne koalicije pod vođstvom SAD", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, odbacujući izveštaje sirijskih pro-opozicionih aktivista kao "očajne neistine".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haos u Siriji se nastavlja

Ranije je "Opservatorija za ljudska prava" u Velikoj Britaniji saopštila da su "ruski vazdušni udari i zapaljivo oružje ubili civile u podrumima palenjem ili gušenjem" u gradu Arbin u Istočnoj Guti u četvrtak. Kontroverzna "humanitarna" grupa "Belih šlemova" objavila je snimke onoga za šta se tvrdi da je navodno posledica ruskog vazdušnog udara.

Civili koji izlaze iz Istočne Gute kroz humanitarne koridore kažu da "Beli šlemovi" deluju samo u područjima pod kontrolom terorističke grupe Al Nusra, te da nikada nisu pružali nikakvu pomoć stanovništvu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Isto potvrđuju i predstavnici oružane opozicije, koji su doneli odluku da napuste Istočnu Gutu u područje deeskalacione zone Idlib. Uzimajući u obzir ove činjenice, slepa spremnost nekih evropskih medija da objavljuju svakakve lažne informacije u vezi sa "Belim šlemovima" još jednom uzrokuje naše razočaranje - dodaje se u saopštenju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

"Beli šlemovi" dugo su poznati kao heroji glavnih zapadnih medija, a "Netflik" dokumentarac koji ih je pohvalio kao "nenaoružane i neutralne civilne volontere" čak je osvojio Oskara. Međutim, grupa je optužena da ima veze sa teroristima i da proizvodi lažne izveštaje. 

 "Humanitarni" aktivisti su snmljeni kako nose oružje i vojne uniforme, a Sirijci su ih optuživili da kradu vredne predmete od povređenih i mrtvih, za pljačkanje i druga krivična dela.

Što se tiče "Sirijske opservatorije za ljudska prava", istraga RT-a krajem 2015. godine otkrila je da, uprkos ubedljivom nazivu organizacije, organizaciju zapravo vodi samo jedan čovek u Konventriju u Velikoj Britaniji, koji je posljednji put posetio Siriju prije skoro dve decenije.

Dok je Rusija optužena za vazdušne udare u Istočnoj Guti, militanti nastavljaju svakodnevno granatiranje sirijske prestonice. U petak su ispalili četiri rakete i osam granata po stambenom području grada, ubivši četiri osobe i ranjavajući 18, saopštio je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema rečima Jevtušenka, "većina civila pobegla je iz područja pod kontrolom militanata u Istočnoj Guti". Oko 104.000 ljudi iskoristilo je humanitarne koridore kako bi napustili opkoljeno pregrađe Damaska od kraja februara.

Povlačenje militantne grupe Arar al Šam iz grada Harasta nastavljeno je u petak. Militanti su postigli sporazumom sa sirijskom vladom, prema kojem mogu izaći iz Istočne Gute u zamenu za slobodan prolaz u provinciju Idlib za njih i njihove porodice. 4,120 militanata i njihovih porodica su evakuisane iz Haraste do Kalat al Madika u Idlibu u poslednja dva dana, rekao je Jevtušenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading