MUK I NEVERICA: Fragmenti virusa PTIČJEG GRIPA pronađeni u petini uzoraka MLEKA!

Autor:

Svet

26.04.2024

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početni rezultati studije su konkretan pokazatelj kako se virus, koji je ubio milione ptica širom sveta, brzo širi među kravama na farmama, izazivajući zdravstvene i bezbednosne probleme u lancu ishrane

MUK I NEVERICA: Fragmenti virusa PTIČJEG GRIPA pronađeni u petini uzoraka MLEKA!

Foto: Tanjug/AP

Fragmenti virusa ptičjeg gripa pronađeni su u petini uzoraka mleka testiranih u SAD, saopštila je američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Iako prisustvo tragova virusa u mleku ne ukazuje nužno na rizik za potrošače, potrebni su dodatni testovi kako bi se potvrdilo da li je prisutan patogen i da li je infektivan, navodi FDA.

Dodaje se da bi to odredilo da li postoji bilo kakav rizik od bolesti povezanih s konzumiranjem proizvoda.

Kako piše Blumberg, početni rezultati studije su konkretan pokazatelj kako se virus, koji je ubio milione ptica širom sveta, brzo širi među kravama na američkim farmama, izazivajući zdravstvene i bezbednosne probleme u lancu ishrane.

FDA je navela da postoji da je procenat pozitivnih testova veći u mleku koje dolaze sa područja gde su zaražena stada.

Američko ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo 33 zaražena stada u osam saveznih država, uključujući Teksas, Kanzas, Mičigen i Ohajo.

Američke vlasti ponavljaju da je rizik za ljude nizak.

Ove godine, u SAD je identifikovana samo jedna osoba koja je bila zaražena ptičjim gripom, a nije bilo prenosa sa čoveka na čoveka.

Osoba koja je imala direktni kontakt sa zaraženom stokom imala je samo blage simptome. "Studije o prodaji mleka, bar za sada, nisu pokazale indikatore koji bi promenili našu procenu da je komercijalna proizvodnja mleka sigurna", navodi FDA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading