ŠOJGU PREDAO KLJUČEVE AVDEJEVKE PUTINU: Grad pod punom ruskom kontrolom, evo šta su rekli poraženi ukrajinski vojnici!

Autor:

Svet

17.02.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska preuzela kontrolu nad gradom Avdijevka

ŠOJGU PREDAO KLJUČEVE AVDEJEVKE PUTINU: Grad pod punom ruskom kontrolom, evo šta su rekli poraženi ukrajinski vojnici!

Foto: Tanjug/AP


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je obavestio predsednika Vladimira Putina da je grad Avdejevka u blizini Donjecka pod punom ruskom kontrolom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Ruska grupacija snaga pod zapovedništvom general-pukovnika Andreja Mordvičeva preuzela je punu kontrolu nad gradom Avdejevkom, koji je bio veliko utvrđeno uporište ukrajinskih oružanih snaga. Ukrajinci su se povukli sa svojih položaja u Avdijevki nakon sve intenzivnijih ruskih napada, kako sa kopna, tako iz vazduha.

 

 


Jedan od poraženih ukrajinskih vojnika je izjavio: "Povlačimo se sa položaja, Rusi su nas nokautirali. Samo nekoliko nas se vratilo, ali ne svi. Ne znamo ni gde da idemo sad."

Značaj Avdijevke za Rusiju

Prošlog oktobra Rusija je pokrenula napad na grad Avdejevku, koji se nalazi u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, odnosno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, i u blizini istoimenog velikog grada. Osvajanje Avdijevke je Rusiji bilo od velike važnosti za preuzimanje kontrole nad jugoistočnom regijom Donbas.

Reakcija ukrajinskih vojnika

Nakon poraza, ukrajinski vojnici su bili dezorijentisani i nesigurni u svoju budućnost. Neki od njih su se vratili sa fronta, dok su drugi bili u nedoumici gde da se upute nakon povlačenja iz Avdijevke.

Ovo je samo jedan u nizu sukoba između Rusije i Ukrajine koji traju godinama, a situacija na istoku Ukrajine ostaje napeta i složena, sa posledicama koje se osećaju širom regiona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading