ĐORĐA MELONI SE RAZMAHALA: Prvo je SLOMILA Orbana zbog Zelenskog, a onda je napravila neočekivan korak na BLISKOM ISTOKU

Autor:

Svet

01.02.2024

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Italije ima pune ruke posla, ali za sada joj sve dobro ide

ĐORĐA MELONI SE RAZMAHALA: Prvo je SLOMILA Orbana zbog Zelenskog, a onda je napravila neočekivan korak na BLISKOM ISTOKU

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Italija će možda poslati avione na Crveno more u okviru pomorske misije Evropske unije "Aspides" čiji je cilj zaštitita komercijalnih brodova od napada jemenskih Huta, najavio je danas italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

Govoreći na zajedničkom sastanku italijanskog Senata i komiteta Donjeg doma za odbranu, Korzeto je najavio da će u misiji EU u Crvenom moru godinu dana biti uključen i najmanje jedan italijanski brod.

"Najmanje jedan italijanski brod biće (uključen u misiju) 12 meseci tamo, a razmišljamo i o slanju vazdušnih sredstava za nadzor i prikupljanje podataka", rekao je Krozeto.

Svakako da je ova odluka ona iza koje takođe stoji i premijerka Đorđa Meloni koja je danas, van svih očekivanja uspela da ubedi premijera Mađarske Viktora Orbana da popusti i ne blokira pomoć vrednu 50 milijardi evra Ukrajini.

Sedište misije o kojoj je govorio ministar odbrane Gvido Krozeto verovatno će biti u Larisi u Grčkoj.

Za mesto komandujućeg misije, kako piše Ansa, bore se Italija, Francuska i Grčka.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je juče, na konferenciji za novinare, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane u Briselu, da je cilj Evropske unije da do 19. februara pokrene pomorsku misiju u Crvenom moru, koja bi trebalo da zaštiti trgovačke brodove, koji se suočavaju sa napadima Huta.

On je naglasio da se ta misija neće sprovoditi operacije na kopnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading