GREŠKA KOJU JE AMERIKA SKUPO PLATILA! Objavljeni detalji krvavog napada na vojnu bazu u Jordanu: Propust odbrane odneo tri života!

Autor:

Svet

29.01.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri američka vojnika izgubila su živote u subotu uveče u Jordanu nakon napada drona, koji je protivvazdušna odbrana pogrešno identifikovala kao prijateljski.

GREŠKA KOJU JE AMERIKA SKUPO PLATILA! Objavljeni detalji krvavog napada na vojnu bazu u Jordanu: Propust odbrane odneo tri života!

Foto: Youtube/ 2d Cavalry Regiment

Incident se dogodio u bazi poznatoj kao Toranj 22, smeštenoj u severoistočnom delu zemlje.

Napad je rezultirao teškim povredama za najmanje 34 vojnika, od kojih se osam nalazi u kritičnom stanju. Američki zvaničnici su odmah sumnjičili militantne grupe koje su podržane od strane Irana.

Prema izveštaju Vol Strit Džurnala, SAD nisu uspele da spreče napad jer se neprijateljski dron približio bazi istovremeno kada se američka bespilotna letelica vraćala u bazu.

Američki list je razgovarao sa američkim zvaničnicima koji su pod uslovom anonimnosti otkrili detalje ovog tragičnog incidenta.

Dron koji je iz Iraka lansirala milicija podržana od strane Teherana, prema saopštenju američkih zvaničnika, bio je odgovoran za napad na američku bazu.

Imena poginulih vojnika još uvek nisu javno saopštena. Ovi vojnici postali su prvi pripadnici američkih snaga koji su izgubili živote na Bliskom istoku od 7. oktobra, kada je Hamas izvršio napad na Izrael. Ovaj napad podseća na ozbiljnost i kompleksnost bezbednosnih izazova s kojima se suočavaju američke trupe u regionu.

Bajden za napad optužuje militante koje podržava Iran

Američki predsednik Džozef Bajden je obećao da će preduzeti akciju protiv militanata na Bliskom istoku koje podržava Iran nakon napada dronom na Kulu 22, položaj u Jordanu blizu granice sa Sirijom, tokom vikenda.

Od oktobra, nakon napada Hamasa na Izrael, različite milicije su izvele najmanje 160 napada na američke vojne objekte u Iraku i Siriji, koristeći dronove, rakete, minobacače i balističke projektile.

Islamski otpor u Iraku izdao je saopštenje u kojem je naveo da je započeo napade kao "odgovor na masakre koje je izraelski entitet (Izrael) počinio nad narodom Gaze". Grupa je najavila da će nastaviti sa napadima na "neprijateljska uporišta".

Predsednik SAD Džo Bajden identifikovao je napade kao delo radikalnih militantnih grupa koje podržava Iran, aktivne u Siriji i Iraku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading