OVAKO IZGLEDA SUSRET OČI U OČI SA HAMASOVCEM, ŠLEM IZRAELSKOG VOJNIKA PRIKAZAO SAV UŽAS RATA! Krvave borbe u Pojasu Gaze se vode neprestano! (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Autor:

Svet

24.01.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I pored pokušaja postizanja prekida vatre, izraelski i palestinski lideri se ne slažu oko trajnog okončanja rata.

OVAKO IZGLEDA SUSRET OČI U OČI SA HAMASOVCEM, ŠLEM IZRAELSKOG VOJNIKA PRIKAZAO SAV UŽAS RATA! Krvave borbe u Pojasu Gaze se vode neprestano! (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Foto: https://twitter.com/Pluton45873221

Poslednjih nekoliko meseci, pojas Gaze je poprište intenzivnih borbi između izraelskih vojnika i pripadnika Hamasa.

Najnoviji snimak, koji je objavio izraelski vojnik, prikazuje intenzivnu razmenu vatre u jednoj kući, prilikom koje su neki vojnici povređeni. Do sada je u ovim borbama poginulo gotovo 30.000 ljudi, prenosi Jutarnji.hr.

Diplomatski izvori i mogući dogovor

Dok se borbe nastavljaju, pojedini diplomatski izvori javljaju o mogućem napretku ka dogovoru o 30-dnevnom prekidu vatre u Gazi. Ovaj dogovor bi podrazumevao oslobađanje izraelskih taoca i palestinskih zatvorenika, kao i dopremanje humanitarne pomoći.

Neslaganje oko trajnog okončanja rata

Ipak, i pored pokušaja postizanja prekida vatre, izraelski i palestinski lideri se ne slažu oko trajnog okončanja rata. Hamas insistira da se o tome mora odlučiti kao deo svakog sporazuma o prekidu vatre, dok izraelski glasnogovornik ističe da neće biti prekida vatre koji bi ostavio Hamas na vlasti.

Humanitarna kriza i evakuacija

Sukobi su doveli do velikog broja žrtava među civilima, a evakuacija je naređena za područje naseljeno sa pola miliona ljudi. Stanovnici su izvestili o žestokim oružanim sukobima u zapadnom delu grada, gde su izraelske snage izvele napade blizu glavnih bolnica.

UN-ova reakcija i humanitarna kriza

UN-ov koordinator za hitnu pomoć izvestio je o napadima na skladište pomoći, UN-ovo središte i humanitarnu zonu u području Khan Younisa, gde je centar za distribuciju pomoći bio pod teškim bombardiranjem. Svetska zdravstvena organizacija je uspela dostaviti gorivo u bolnicu Al-Shifa u sjevernoj Gazi, gde je većina civila pobjegla.

Situacija u pojasu Gaze je sveobuhvatno pogoršala životne uslove stanovništva i izazvala humanitarnu krizu razmera koje nemaju premca u novijoj istoriji. UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres osudio je protivljenje Izraela stvaranju palestinske države, ističući da ništa ne može opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.

(Jutarnji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading