ZGRADA SE SRUŠILA NA VOJNIKE, PROJEKTIL POGODIO TENK! Najmanje 10 poginulih izraelskih vojnika u Pojasu Gaze!

Autor:

Svet

23.01.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IIzraelska vojska još istražuje uzrok eksplozije

ZGRADA SE SRUŠILA NA VOJNIKE, PROJEKTIL POGODIO TENK! Najmanje 10 poginulih izraelskih vojnika u Pojasu Gaze!

Foto: Tanjug/AP AP Photo/Adel Hana

Izraelska vojska je saopštila da je njenih 10 pripadnika poginulo u Pojasu Gaze, kada su se dve zgrade srušile nakon velike eksplozije, a tenk navodno pogođen projektilom.

Kako prenosi Tajms of Izrael, iIzraelska vojska još istražuje uzrok eksplozije, ali se smatra da ju je izazvao projektil ispaljen na zgradu u kojoj su bile uskladištene mine. 

Prethodno, Izrael je preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog kojim pristaje da zaustavi svoju vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi, prenosi portal Aksios.

Predlogom se ne prihvata zahtev Hamasa da Izrael u potpunosti okonča rat, ali ide se korak više nego što je Izrael to činio u prethodnim ponudama, navodi američki sajt pozivajući se na dva izraelska zvaničnika.

Izraelski zvaničnici su rekli da čekaju odgovor Hamasa, ali su istakli da su oprezni optimisti u pogledu mogućnosti da se postigne napredak u narednim danima.

Prema predlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tela mrtvih talaca u nekoliko faza. 

U prvoj fazi bile bi oslobođene žene, muškarci stariji od 60 godina i taoci koji su u kritičnom zdravstvenom stanju, rekli su zvaničnici.

Sledeće faze bi uključivale oslobađanje žena vojnika, muškaraca mlađih od 60 godina koji nisu vojnici, izraelskih muškaraca vojnika i vraćanje tela ubijenih talaca.

Zvaničnici su rekli da je Izrael predložio da ukupan period prekida vatre za završetak oslobađanja svih talaca u različitim fazama može da bude do dva meseca.

Prema predloženom sporazumu, Izrael i Hamas bi se unapred dogovorili o tome koliko će palestinskih zatvorenika biti oslobođeno za svakog izraelskog taoca u svakoj kategoriji, a zatim bi se vodili odvojeni pregovori o imenima tih zatvorenika, rekli su zvaničnici.
Naveli su da je izraelska strana jasno poručila da neće pristati da okonča rat i da pusti svih 6.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Ponuda je objavljena pošto je specijalni izaslanik Bele kuće Bret Mekgurk boravio u regionu i sastao se sa egipatskim i katarskim kolegama u cilju postizanja sporazuma o taocima, rekao je američki zvaničnik za Tajms of Izrael.
 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading