POČEO SUPER RAT NA BLISKOM ISTOKU! Sukob u pojasu Gaze proširio se na devet država u regionu!

Autor:

Svet

18.01.2024

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lančani sled manjih konflikata stigao do 3.000 kilometara udaljenog Pakistana, koji je uzvratio udar Iranu

POČEO SUPER RAT NA BLISKOM ISTOKU! Sukob u pojasu Gaze proširio se na devet država u regionu!

Foto: Tanjug/AP

Rat Izraela i Hamasa, koji je trebalo da bude lokalizovan u Pojasu Gaze, otrgao se kontroli i postepeno, ali brzo proširio na devet država, uključujući i oko 3.000 kilometara udaljenu nuklearnu silu Pakistan. Kineski predsednik Si Đinping odmah je počeo da gasi vatru i ponudio se da posreduje da bi se izbegla eskalacija sukoba Irana i Pakistana po principu "oko za oko".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

HIPERSONIČNA PRETNJA

Podsetimo, prvo se Teheran osvetio za američke i britanske raketne udare na svoje saveznike, jemenske Hute, kao i za teroristički napad u Kermanu, u kojem je ubijeno više od 100 ljudi. Tako je Iran raketama razvalio štab izraelske službe Mosad i nedovršeno krilo američkog konzulata u kurdskom delu Iraka, čime je i ova zemlja uvučena u sukob, ali je napao i terorističku grupu u Pakistanu, za koju tvrdi da je podržava SAD. Pakistan je brzo odgovorio. Njegovi avioni uleteli su 30 kilometara u iranski vazdušni prostor i ispalili rakete na prigranična sela, za koja tvrdi da su baze beludžskih separatista koje krije Iran. Navodno su ubijena dvojica separatističkih vođa, ali i tri žene i četiri deteta. Ispostavilo se da niko od njih nije državljanin Irana.

Uplašili se i talibani, pozivaju na mir i razum

Avganistanski talibani pozvali su Iran i Pakistan na uzdržanost i da svoje probleme reše diplomatskim putem. Takođe, da ulože napor za učvršćivanjem stabilnosti u regionu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Uspaničili se i talibani

- Razmena raketnih udara izaziva našu zabrinutost. Posle dugih sukoba u našem regionu ustanovljeni su mir i stabilnost i neophodno je da tako ostane. Zato pozivamo Iran i Pakistan na dijalog - saopštili su talibani.

Za Pakistan se navodi da ima najmanje 80 nuklearnih bojevih glava od 0,5 do 40 kilotona (dve Hirošime), dok je Iran zvanično na korak da se domogne atomskog oružja, a nezvanično niko ne može sigurno da kaže šta ima u arsenalu pošto je razvio čak i hipersonične rakete. Pritom je pravo Teherana na samoodbranu posle udara podržala Indija, stari neprijatelj Pakistana, s kojim je ratovala dva puta od 1947. i ima teritorijalni spor. Srećom, Indija koja raspolaže sa 110 nuklearnih bojevih glava, ostala je po strani na terenu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pakistan ima 80 nuklearnih bojevih glava

Pakistan se nalazi na devet mestu najmoćnijih vojski sveta, a Iran na 14, što je bilo dovoljno da se Amerika okane direktne odmazde nakon udara na njen konzulat u Iraku. Zato su ceh platili jemenski Huti, koje je Iran naoružao do zuba, a SAD je najavio i nove akcije. Oni poslednja dva meseca dronovima i raketama gađaju trgovačke brodove u Crvenom moru, na putu u Suecki kanal, kuda prolazi oko 12 odsto svetske trgovine. Time žele da nateraju Zapad da odustane od podrške Izraelu. Američke i britanske napade podržava Bahrein, pa su Huti zapretili da će to dovesti do svgravanja dinastije i vlasti u ovoj državi.

SIRIJA I LIBAN NA PRVOJ LINIJI

S druge strane, Crvenog mora besni građanski rat u Sudanu, koji komplikuje situaciju na Bliskom istoku, a Izrael od početka sukoba u Gazi raketira palestinski Hezbolah u Libanu i sirijske vojne objekte u kojima su bazirane jedinice iranskog korpusa revolucionarne garde.

Zagušene evropske luke, prevoz skuplji četiri puta

Zimsko vreme i plovidba oko Afrike umesto kroz Suecki kanal izazvali su gužvu u lučkim terminalima u severnoj Evropi, saopštila je danska brodarska kompanija "Moller-Maersk" i zamolila klijente da preuzmu teret odmah nakon istovara s brodova.

Ova kompanija takođe preusmerava svoje brodove na 21.000 kilometara duži put. Kako se navodi, četiri puta više robe iz Kine sad se prevozi oko Afrike, a transport je poskupeo s 1.000 na 4.000 dolara po kontejneru.

IRAK TRAŽI DA AMERIČKE TRUPE NAPUSTE ZEMLJU

Premijer Iraka Muhamed As-Sudani zatražio je da SAD i njeni saveznici napuste baze i odu iz zemlje.

- Mi želimo odmah da počne proces odlaska tih snaga, pošto one više nisu neophodne za održavanje mira u Iraku. Američke snage su odigrale značajnu ulogu u slamanju Islamske države u našoj zemlji. Mi to cenimo, ali ta teroristička organizacija više nije opasna, pa nisu neophodne ni voje baze SAD - rekao je As-Sudani.

Ovaj zahtev došao je nakon iranskih raketnih udara po američkom konzulatu i bazi Harir u iračkom Kurdistanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading