DEBAKL ZELENSKOG U DAVOSU: Predsednik Ukrajine došao sa jasnom namerom, a onda je na sastanku doživeo NEŠTO NAJGORE

Autor:

Svet

15.01.2024

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek Ukrajine verovao je da će doći do odgovora koji ga dugo muči i koji iščekuje iz dana u dan

DEBAKL ZELENSKOG U DAVOSU: Predsednik Ukrajine došao sa jasnom namerom, a onda je na sastanku doživeo NEŠTO NAJGORE

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, Shutterstock

Sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost u Davosu završio se potpunim fijaskom, pošto se odigrao bez jasnog plana za Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nadao se da će u Davosu jedna od tema svakako biti evropska podrška Ukrajini, pre svega finansijska i vojna, ali od toga nije bilo ništa. 

Kijev se nadao da će na sastanku, koji je održan pre početka Svetskog ekonomskog foruma, dobiti podršku za svoj "mirovni plan Ukrajine od 10 tačaka" među zemljama Globalnog juga.

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignjasio Kasis izjavio je da ni Ukrajina ni Rusija nisu spremne da naprave teritorijalne ustupke.

Pomoćnik predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je da saveznici Ukrajine nisu tražili od Ukrajine teritorijalne ustupke teritorije Rusiji.

Cilj Kijeva bio je da iskoristi godišnji skup političkih i poslovnih lidera u Davosu kako bi obezbedio podršku u konfliktu sa Rusijom.

Ukupno 83 delegacije prisustvovale su sastanku, među kojima i 18 država iz Azije i 12 iz Afrike.

Do ovog sastanka dolazi nakon obustavljanja više od 100 milijardi pomoći Kijevu i neuspeha dugo najavljivane ukrajinske kontraofazive.

Kasis je rekao da je sastanak u nedelju verovatno poslednji u trenutnom formatu, ostavljajući nejasnim naredne korake u vezi sa konfliktom u Ukrajini. Neke države žele da se u pregovore odmah uključi i Rusija, piše Informer.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u radnu posetu Švajcarskoj. On će razgovarati sa liderima Švajcarske i učestvovati na Forumu u Davosu.

U Bernu će razgovarati sa šefovima oba doma parlamenta, šefovima partija i frakcija i predsednicom Violom Amherd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading