JOŠ JEDNA NOĆ NASILJA I ANARHIJE: Ulice pune ruševina i paljevina, žandarm upucan u glavu (VIDEO)

Autor:

Svet

18.05.2024

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska vlada je ukazala na umešanost "azerbejdžanskih aktera" u nasilne proteste i produbila diplomatski spor između dve zemlje.

JOŠ JEDNA NOĆ NASILJA I ANARHIJE: Ulice pune ruševina i paljevina, žandarm upucan u glavu (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Nicolas Job

Nekoliko stotina pripadnika francuskih snaga pokušava da povrati kontrolu nad delovima Nove Kaledonije posle šeste noći žestokih nemira na tom ostrvu u Pacifiku.

Grupe teško naoružanih francuskih marinaca i policije patroliraju glavnim gradom Numeiom gde su ulice pune ruševina i paljevina nakon još jedne noći nasilja. Do sada je zvanično potvrđena smrt pet osoba dok je više stotina povređeno.

Francuske vlasti očekuju da će dolaskom specijalaca iz Francuske situacija biti stavljena pod kontrolu.

- Pojačanja će kontrolisati područja koja su nam izmakla iz ruku poslednjih dana - rekao je najviši francuski državni zvaničnik Nove Kaledonije, Luj Le Fran.

Više od 1.000 pripadnika specijalnih snaga poslato je na ostrvo i mogu se videti kako se kreću kroz Numei u crvenim beretkama noseći gas maske i štitove za nerede.

Novinari AFP u gradskom kvartu Magenta zatekli su spaljena vozila i zgrade dok snage policije pokušavaju da povrate kontrolu nad mnogim delovima prestonice. Stanovnici navode da su tokom noći čuli zvuk rotora helikoptera odnosno pucnjeve i masovne eksplozije.

Dvojica žandarma su poginula, jedan je upucan u glavu, a drugi je nastradao u prijateljskoj vatri, saopštili su zvaničnici. Među žrtvama su i tri domoroca iz zajednice Kanak.

Pariz je optužio separatističku grupu poznatu kao CCAT da stoji iza nereda. Deset aktivista za nezavisnost stavljeno je u kućni pritvor i vlasti ih optužuju za organizovanje nasilja.

Nova Kaledonija je bila francuska kolonija od 18. veka i stanovništvo je podeljeno da li arhipelag treba da ostane pod kontrolom Pariza ili da postane nezavisna država.

Najnoviji ciklus nasilja izazvan je planovima Pariza da Novoj Kaledoniji nametne nova pravila koja bi desetinama hiljada neautohtonih stanovnika, koji žive na ostrvu duže od 10 godina, mogla dati pravo glasa.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost kažu da bi to razvodnilo glasove domorodačkih Kanaka koji čine oko 40 odsto od 300.000 stanovnika. BBC navodi da se u poslednjih 25 godina na Novu Kaledoniju doselilo oko 40.000 francuskih državljana.

Francuska vlada je ukazala na umešanost "azerbejdžanskih aktera" u nasilne proteste i produbila diplomatski spor između dve zemlje. Baku je negirao te tvrdnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading