KATAKLIZMA, UDAR POLARNOG VREMENA: Temperatura pala na -33 stepena, a zahlađenje tek stiže na istok!

Autor:

Svet

14.01.2024

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremno niske temperature pogodile su SAD.

KATAKLIZMA, UDAR POLARNOG VREMENA: Temperatura pala na -33 stepena, a zahlađenje tek stiže na istok!

Foto: pixabay.com

Sjedinjene Američke Države su se u prethodnih 48 sati suočile sa snažnim polarnim udarom i snežnim olujama koje su paralisale centralni deo zemlje i oblast Velikih jezera. Oluje su donele obilan sneg od 20 do 40 centimetara, praćen jakim vetrovima koji su stvorili velike smetove na putevima.

Zanimljivo je da je obilni sneg u oblasti Velikih jezera bio praćen neobičnim fenomenom - grmljavinom. Ovo je retka pojava koja se dešava kada ledena vazdušna masa prelazi preko toplije površine vode i donosi sneg sa grmljavinom istočnim stranama Velikih jezera. Lokalno je palo čak i do metar snega, što je dodatno otežalo situaciju.

Ledena vazdušna masa sa severa dovela je do ekstremno niskih temperatura širom SAD. Na severu zemlje temperature su pale i do -33°C, dok su se na jugu saveznih država, poput Oklahome i Teksasa, spustile na -20°C i -15°C. Ove ledene temperature direktno su uticale na više od 100 miliona ljudi, ostavljajući ih bez električne energije i stvarajući kolaps na putevima.

Situacija se dodatno komplikuje jer se očekuje da će ledena vazdušna masa nastaviti put ka jugoistoku i istoku, donoseći zimsku oluju sa snegom i padom temperature i na Istočnu obalu. Prognoze ukazuju da bi temperatura na širem području Njujorka mogla pasti ispod -10°C, dok će sneg i hladnoća zahvatiti i šire područje SAD.

Dok se veći deo SAD bori sa ekstremno niskim temperaturama, jug Floride i jugozapad SAD uživaju u pravom letnjem vremenu, sa temperaturama i do 27°C. Međutim, očekuje se da će zahlađenje zahvatiti i ove delove zemlje u narednim danima.

Sredinom sledeće nedelje se očekuje da će olujni sistem sa snegom i vrlo niskim temperaturama napustiti Ameriku, ali se već najavljuje novi ciklon sa Pacifika koji će doneti novi talas zimskih oluja sa niskim temperaturam

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading