"POSTOJI ŠANSA DA ĆEMO RATOVATI": Još jedna evropska zemlja PRESTRAVILA svoje građane! Šta se ovo dešava u 2024.?

Autor:

Svet

09.01.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do juče mirna i sve samo ne militantno nastrojena zemlja preko noći mora da razmišlja i o tome

"POSTOJI ŠANSA DA ĆEMO RATOVATI": Još jedna evropska zemlja PRESTRAVILA svoje građane! Šta se ovo dešava u 2024.?

Foto: Shuttestock

Švedska u 2024. godini umesto da razmišlja o napretku i mirnodopskom životu, sada je prinuđena kako kažu njeni zvaničnici, da se fokusira na moguću pretnju ratu.

Švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin poručio je da za naciju kojoj je mir bio sinonim mnogo godina, ideja da je to nemerljiva konstanta više nije realna.

"Postoji pretnja rata i svi građani moraju da deluju kako bi ojačali odbranu zemlje", rekao je vrhovni zapovednik švedskih oružanih snaga Mikael Bejden.

Prema rečima Bolina, situacija je vrlo ozbiljna. Izrazio je zabrinutost da se modernizacija civilne odbrane ne odvija dovoljno brzo.

Švedski zvaničnici su naglasili da se zemlja može suočiti s ratom, a svi Šveđani moraju biti spremni na to.

"Sada je reč o prelasku s reči i razumevanja na dela", kaže Bejden.

On naglašava kako je poslednjih godina mnogo učinjeno na jačanju sigurnosti Švedske kroz značajna ulaganja u odbranu.

U maju 2022. godine Švedska i Finska, poznate po svojoj neutralnosti, najavile su da će se pridružiti NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu ranije te godine.

Dok se Finska službeno pridružila savezu u aprilu 2023., kandidatura Švedske za pridruživanje naišla je na prepreke kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao navodnu neaktivnost nacije protiv islamofobije, nazivajući to "crvenom linijom". 

Ulazak Švedske u savez pojačao bi regionalni uticaj NATO, dajući skandinavskim nacijama gotovo potpunu kontrolu nad "NATO jezerom", referencom na stratešku važnost Baltičkog mora, prenosi Newsweek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading