BLEFIRANJE ILI PRAVO UPOZORENJE? Amerikanci prekidaju isporuku oružja Izraelu ako izvrši INVAZIJU ZA RAFU

Autor:

Svet

09.05.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ništa od slanja bombi i artiljerijskih granata

BLEFIRANJE ILI PRAVO UPOZORENJE? Amerikanci prekidaju isporuku oružja Izraelu ako izvrši INVAZIJU ZA RAFU

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je prvi put javno u sredu da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Bajden je u intervjuu za CNN priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da isporučuju Izraelu odbrambeno oružje, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" da bi, kako je naveo, odgovorio na napade sa Bliskog istoka.

Predsednik SAD je, međutim, naglasio da Vašington neće isporučivati Izraelu bombe i artiljerijske granate.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

Najmanje 109 Palestinaca je ubijeno, a 296 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze između ponedeljka i srede popodne, uključujući žene i decu koji su poginuli u napadima na stambene kuće u Rafi, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA), na osnovu podataka koje je dobila od Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading