"PUTIN JE SPREMAN ZA OFANZIVU" Dve članice NATO u direktnoj opasnosti od ruskog napada

Autor:

Svet

08.05.2024

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela u februaru 2022. duboko je potresla odnose Rusije i NATO.

"PUTIN JE SPREMAN ZA OFANZIVU" Dve članice NATO u direktnoj opasnosti od ruskog napada

Foto: AP Alexei Danichev, Printscreen/Youtube

Šef poljske vojne protivobaveštajne službe upozorio je da je ruski predsednik, Vladimir Putin, već spreman "za malu ofanzivu protiv pograničnih država NATO u severoistočnoj Evropi".

- Putin je već spreman za neku mini-operaciju protiv jedne od baltičkih zemalja - rekao je Jaroslav Strozik, koji je u martu imenovan za čelnika poljske vojne protivobaveštajne službe.

Ruski čelnik je, dodao je, "spreman da uđe u pogranični grad Narvu uz estonsko-rusku granicu ili da se iskrca na jedno od švedskih ostrva".

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela u februaru 2022. duboko je potresla odnose Rusije i NATO.

Veliki deo ruske vojne snage obično raspoređene duž granica NATO preraspoređen je u Ukrajinu, gde su moskovske snage pretrpele teške gubitke uz relativno malo dobitka. Ali čelnici NATO upozoravaju da Rusija "namerava da obnovi svoju vojsku kako bi ugrozila granice NATO".

Podsetimo, juče je u Moskvi Vladimir Putin zvanično započeo svoj peti šestogodišnji mandat položivši zakletvu za predsednika Ruske Federacije.

S druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je počelo pripreme za vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, uključujući avijaciju i mornaricu.

Ovo je prvi put da je Rusija javno objavila vežbe koje uključuju taktičko nuklearno oružje, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu.

Najava ruskih vežbi sa taktičkim nuklearnim oružjem izazvala je kritike i zabrinutost među međunarodnim partnerima.

Pentagon je kritikovao "neodgovornu retoriku" Moskve, dok je švedski ministar spoljnih poslova istakao da ove akcije doprinose povećanju nestabilnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading