ESKALACIJA TENZIJA NA KOREJSKOM POLUOSTRVU! Panika među građanima: Pjongjang ispalio granate - naređena hitna evakuacija stanovništva!

Autor:

Svet

05.01.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jutrošnjem incidentu na Korejskom poluostrvu, Severna Koreja je ispalila oko 200 artiljerijskih granata u vodu blizu svoje zapadne obale.

ESKALACIJA TENZIJA NA KOREJSKOM POLUOSTRVU! Panika među građanima: Pjongjang ispalio granate - naređena hitna evakuacija stanovništva!

Foto: shutterstock

U brzom odgovoru, južnokorejska vojska najavila je vežbu artiljerije sa bojevom municijom i naredila hitnu evakuaciju civila na zapadnim pograničnim ostrvima Jeonpjeong i Baengnjeong. Ova eskalacija tenzija izazvala je ozbiljnu zabrinutost u regionu.

Južnokorejska vojska, karakterišući potez Severne Koreje kao akt provokacije, izjavila je da će preduzeti odgovarajuće mere u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Portparol južnokorejske vojske, Li Sung-jun, upozorio je na konferenciji za novinare da Severna Koreja snosi odgovornost za eskalaciju krize i pozvao na hitno smirivanje situacije. Važno je napomenuti da nema izveštaja o povređenima i materijalnoj šteti.

Generalštab južnokorejske vojske je saopštio da je detektovao artiljerijsku paljbu severno od granične linije demilitarizovane zone, što predstavlja de fakto pomorsku granicu između dve države. Tampon zona, koja je uspostavljena međukorejskim vojnim sporazumom potpisanim 19. septembra 2018. godine, trebalo je da smanji granične tenzije.

Ova eskalacija podseća na napad Severne Koreje na ostrvo Jeonpjeong 2010. godine, gde je život izgubilo četiri osobe, uključujući civile. Tada je Severna Koreja tvrdila da su ih provocirali južnokorejski vojni manevri, tvrdeći da su granate pale na njihove teritorijalne vode.

Svetski lideri sada strahuju od daljih napetosti u regionu, a južnokorejska vojska ostaje u pripravnosti, spremna na dalje korake kako bi očuvala bezbednost svojih građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading