ANKARI PUKAO FILM, PUCAJU IZ SVOG ORUŽJA! Militanti ubili 12 vojnika: Sve gori, Turska započela snažan vojni udar na severu Iraka! (VIDEO)

Autor:

Svet

24.12.2023

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Subotu veče obeležio je tragičnan gubitak šest turskih vojnika u napadu militanata Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, što je izazvalo odlučnu reakciju Turskog ministarstva odbrane.

ANKARI PUKAO FILM, PUCAJU IZ SVOG ORUŽJA! Militanti ubili 12 vojnika: Sve gori, Turska započela snažan vojni udar na severu Iraka! (VIDEO)

Foto: Printscreen/https://twitter.com/Pluton45873221

Turaki napadi u Iraku na položaje Kurda

Nakon ovog tragičnog događaja, Ankara je pokrenula veliku vojnu operaciju, jasno stavljajući do znanja da neće tolerisati prisustvo "terorističkih entiteta" u severnom delu Sirije i Iraka.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, izjavio je da će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i eliminisala pretnje po svoje građane.

 

 

Ministarstvo odbrane Turske izvestilo je o dodatnih šest poginulih vojnika i jednom ranjenom tokom sukoba s pripadnicima PKK, pri čemu je navodno likvidirano 13 militanata.

Sukob između Turske i PKK traje od 1984, a eskalirao je 2015. godine

Turska vojska je istakla da se sprovode iznenadne vazdušne operacije protiv identifikovanih ciljeva, naglašavajući odlučnost u suočavanju s pretnjom koju predstavlja PKK.

Ovaj oružani sukob između turskih oružanih snaga i PKK traje još od 1984. godine, a ponovno je eskalirao 2015. godine. Turske oružane snage sprovode operacije i u severnom Iraku, gde su locirane baze PKK.

 

 

Posebno kontroverzna bila je prisutnost turskih trupa u kampu Zlikan, severoistočno od Mosula, što je izazvalo nesuglasice između Bagdada i Ankare. Ankara je opravdala svoju vojnu prisutnost kao neophodnu za suzbijanje aktivnosti PKK, koju smatra terorističkom organizacijom, pišu RIA Novosti.

Ovaj najnoviji razvoj događaja pokazuje odlučnost Turske u borbi protiv terorističkih pretnji i zaštiti svojih građana. Međutim, istovremeno postavlja pitanje regionalnih dinamika i potrebe za diplomatskim rešenjem kako bi se dugoročno stabilizovala situacija u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading