''SULTANU'' PREKIPELO ZBOG GAZE: Erdogan uputio ozbiljno upozorenje Bajdenu koje znači samo jedno!

Autor:

Svet

14.12.2023

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kabinet turskog predsednika je saopštio da je Tajip Erdogan rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu u telefonskom razgovoru da Vašington ima istorijsku odgovornost da što pre postignu trajni prekid vatre u Gazi.

''SULTANU'' PREKIPELO ZBOG GAZE: Erdogan uputio ozbiljno upozorenje Bajdenu koje znači samo jedno!

Foto: Profimedia,Tanjug/AP

Produbljivanje i produženje izraelskih napada u Gazi moglo bi da ima negativne regionalne i globalne posledice, rekao je Erdogan Bajdenu, saopštio je njegov kabinet.

- Istorijska je odgovornost SAD da osiguraju trajni prekid vatre u regionu što je pre moguće - rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je dodao da bi povlačenje američke bezuslovne podrške Izraelu moglo da obezbedi brzi prekid vatre i da su zahtevi za takvim potezom poslednjih dana sve glasniji u svetu i SAD.

Lideri dve zemlje su razgovarali i o procesu pristupanja Švedske NATO i odnosima Turske i SAD, uključujući i pitanje prodaje američkog borbenog aviona F-16 Turskoj, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Bilstrom: Turski kolega dao obećanje da će Ankara odobriti članstvo Švedske u NATO

Podsetimo, krajem novembra švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom je izjavio da je njegov turski kolega obećao da će Ankara odobriti članstvo Švedske u NATO "u roku od nekoliko nedelja".

Turska i Mađarska su jedine članice severoatlantske vojne alijanse koje još nisu ratifikovale kandidaturu Švedske, više od 18 meseci nakon što je Stokholm podneo zahtev za članstvo.

- Imao sam bilateralni razgovor sa kolegom turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom gde mi je rekao da očekuje da će ratifikacija biti izvršena za nekoliko nedelja - rekao je švedski ministar Tobijas Bilstrom na sastanku NATO u Briselu.

Šef švedske diplomatije je dodao tom prilikom da Turska nije postavila nove uslove.

Turski parlament je prošlog meseca počeo da raspravlja o zahtevu Švedske za pridruživanje NATO nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdoan pokrenuo proces posle dogovora na sastanku ove vojne alijanse u julu.

Ostalih 29 saveznika NATO-a, mimo Turske i Mađarske, nadali su se da će na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu zvanično poželeti dobrodošlicu Švedskoj u Alijansi.

Proces je međutim i dalje zaglavljen na nivou odbora u turskom parlamentu.

Švedska i Finska odustale su od svoje dugogodišnje nesvrstane politike i podnele zahtev za pridruživanje NATO posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading