PARIŽANI U NEVERICI: Na simbol grada stavljeno OVO! Objašnjenje ih je ostavilo bez teksta

Autor:

Svet

17.12.2023

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Instalacija je izazvala brojne komentare na društvenim mrežama

PARIŽANI U NEVERICI: Na simbol grada stavljeno OVO! Objašnjenje ih je ostavilo bez teksta

Foto: x/afp news agency

Mnogi Parižani ostali su u čudu tokom vikenda kada su na vrhu čuvene Notr  Dam katedrale ugledali zlatnog petla i to ne bilo kakvog.

Instalacija novog zlatnog petla došla je kao posledica restauracije starog koji je stradao u požaru u aprilu 2019. godine.

Originalni petao je oštećen u velikom požaru, a glavni arhitekta Filip Vilnev koji je dizajnirao novog, izjavio je da je opstanak originalnog petla označavao tračak svetlosti u katastrofi.

- Bilo je nade da nije sve izgubljeno. Lepota starog pohabanog petla izražavala je krik katedrale koja pati u plamenu - rekao je Vilnev, a prenosi France24.

Novo umetničko delo, dugo pola metra koje sada blista na decembarskom suncu iza katedrale Notr Dam, opisao je kao svog "feniksa".

 

 

Vilnev je elaborirao značaj novog petla, rekavši da od požara su radili na ovom nasledniku petla, koji vidi kako plamen dopire na vrh katedrale, više od 96 metara od tla.

Parižani su jako vezani za svoje simbole grada i svaka promena na njima u građane unosi nemir i nervozu.

Samim tim, kada je novi petao postavljen, videvši da nešto na vrhu katedrale sjaji drugačije nego pre, nisu mogli da odole a da na društvenim mrežama ne započnu sa raspravama.

“Meni je ovaj novi petao bezveze. Ne treba toliko da sjaji. Znam da je nova li svetlost je sad poremećena iznad katedrale”, napisao je izvesni Žak na platformi X.

Bilo je onih koji su se složili s njim, ali je ipak bilo više drugačijih komentara.

“Bravo! Novi petao fantastično izgleda kao i Francuska”, glasio je jedan komentar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading